Sport Social

Oina a fost declarată sportul național al României. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților

schedule 14 mar. 2023, 16:03

Oina a fost declarată sportul național al României. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților
punghi / Shutterstock

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care oina a fost declarată sportul național al României. Totodată, în data de 9 mai se va sărbători Ziua Națională a Oinei.

Oina a fost declarată sportul național al României

Plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de lege prin care oina a fost declarată sportul național al României. Totodată, propunerea legislativă obligă Federația Române de Oină ca până la data de 1 octombrie a fiecărui an să prezinte activitățile pe care și le-au propus să le desfășoare în anul viitor, pentru a putea obține finanțarea directă de la bugetul de stat a Programului național „Redescoperă Oina”.

Prin urmare, în urma votului Camerei Deputaților, oina a fost recunoscută drept sportul național al României. De asemenea, în fiecare an, la data de 9 mai se va sărbători Ziua Națională a Oinei. Acest eveniment va fi marcat de către Federaţia Română de Oină şi de către membrii afiliaţi la aceasta, de către cluburi/asociaţii sportive, de către Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sportului.

Autoritățile locale, persoanele fizice, persoanele juridice sau orice alte instituții care își doresc să susțină aceste evenimente pot contribui atât prin ajutor material, cât și logistic.

„Ziua Naţională a Oinei va fi marcată prin organizarea şi participarea la evenimente cu caracter sportiv sau social, cu scopul de a informa şi de a promova importanţa practicării sportului naţional, oina, pentru sănătatea populaţiei. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, societatea civilă, precum şi persoanele fizice sau juridice pot acorda sprijin material sau logistic sau pot pune la dispoziţie, în mod gratuit, bazele sportive aflate în administrare în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor consacrate acestei zile", prevede actul normativ.

De asemenea, proiectul de lege cuprinde înființarea Programului național „Redescoperă Oina”, program care se axează pe un complex de activități menite să susțină practicarea și promovarea acestui sport și desfășurarea lui prin intermediul Federaţiei Române de Oină şi a altor structuri sportive care sunt afiliate la aceasta pe întreg teritoriul României.

În proiectul de lege se menționează că programul ar urma să fie finanțat din fonduri prevăzute distinct în bugetul de stat, alocații bugetare, prin Ministerul Sportului, dar și din fonduri de la bugetele locale, în funcție de posibilități.

Oina - sportul național românesc

Oina, sau cunoscută și ca hoina, este un sport tradițional românesc, întâlnit în întreg teritoriul țării românești. Oina a fost practicată încă din secolul al XIV-lea. Pe data de 9 mai 1899, La București, a avut loc primul campionat național de oină.

În anul 1932 a fost înființată Federația Română de Oină. Acest sport este practicat în aer liber, pe un teren dreptunghiular, între două echipe a câte 11 jucători fiecare.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9761 RON
0.00010
USD
USD: 4.6567 RON
0.01320
GBP
GBP: 5.7878 RON
-0.01800
HUF
HUF: 1.2649 RON
-0.00200
BGN
BGN: 2.5442 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.0938 RON
0.02600
Convertor valutar

Rezultat: ---