Social Auto

Radarele la vedere! Noi modificări pentru polițiștii de la Rutieră: condițiile în care îi pot amenda pe șoferii vitezomani

schedule 05 apr. 2023, 10:00

Radarele la vedere! Noi modificări pentru polițiștii de la Rutieră: condițiile în care îi pot amenda pe șoferii vitezomani
Foto: GABRIEL PETRESCU (C)/Agerpres

Un proiect de lege care a primit marți un raport favorabil din partea Comisiei de industrii și servicii a Camerei Deputaților prevede că autovehiculele destinate controlului traficului care utilizează dispozitive destinate măsurării vitezei vor fi poziționate vizibil și vor prezenta înscrisurile și însemnele distinctive ale Poliției Rutiere. 



Polițiștii de la Rutieră, obligați să stea cu radarele „la vedere”

Conform proiectului, adoptat tacit de Senat, se interzice folosirea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisuri și însemne distinctive de către polițiști care nu poartă uniforme cu înscrisuri și însemne distinctive ale Poliției Rutiere. 

Mai mult, constatarea contravenţiilor se face doar pe baza datelor obţinute cu ajutorul radarului, si nu „la ochi” sau în funcţie de vitezometrul maşinii de poliţie, în cazul în care aceasta este depăşită de un şofer care şi-a uitat piciorul pe pedala de acceleraţie.

Ministerul Afacerilor Interne este de părere că noile modificări adoptate tacit în Senat sunt deja reglementate, deci noua variantă a Codului Rutier nu își are sensul. 

Inițiatorii proiectului susțin că schimbările sunt absolut necesare, în condițiile în care unii agenți uită că rolul lor este să prevină și nu să pedepsească sau să stabilească recorduri de amenzi date în trafic. 

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea articolului 109 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice cu modificările și completările ulterioare este inițiat de 18 deputați din toate grupurile parlamentare și un deputat neafiliat. Raportul comun cu alte trei comisii de specialitate, adoptat cu amendamente, urmează să fie supus aprobării plenului Camerei Deputaților - for decizional în acest caz.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6386 RON
0.01810
GBP
GBP: 5.8067 RON
-0.01890
HUF
HUF: 1.2671 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0843 RON
0.00950
Convertor valutar

Rezultat: ---