Externe Social

Pfizer a dat în judecată România. Suma uriaşă pe care riscă să o achite România companiei americane

schedule 24 ian. 2024, 10:50

Pfizer a dat în judecată România. Suma uriaşă pe care riscă să o achite România companiei americane
Flowersandtraveling / Shutterstock

Compania americană Pfizer a dat în judecată România pentru vaccinurile anti-COVID. Firma cere o sumă colosală drept despăgubire.

Pfizer a dat România în judecată din cauza vaccinurilor anti-COVID-19

Compania americană Pfizer a dat în judecată România. În cazul în care pierde procesul, România va trebui să îi plătească companiei americane o sumă uriașă.

Documentul a ajuns la Guvernul României prin Ministerul Sănătății pe data de 8 decembrie 2023. Un document asemănător a fost trimis și către Ministerul Afacerilor Externe.

Documentul este redactat în limba română și franceză și are 16 pagini. Din paginile documentului se deduce că Pfizer solicită Guvernului României să se prezinte în data de 20 februarie 2024, la ora 9:00, în fața Primei camere a Tribunalului de Primă Instanță din Bruxelles.

Conform Pfizer, deși a beneficiat de contractul de achiziție și de garanțiile oferite de acesta, în special în perioada de vârf a crizei pandemice, România a refuzat ulterior să-și onoreze angajamentele și încearcă să evite îndeplinirea obligațiilor contractuale, se mai arată în paginile documentului.

Mai exact, compania americană de biotehnologie susține că România încalcă termenii contractului de achiziție. În jur de 29 de milioane de doze de vaccin pe care România le-a contractat sub guvernele anterioare, în prezent nu mai sunt necesare, iar România refuză să achite aceste doze. 

De asemenea, compania Pfizer a menționat că a făcut demersuri menite să evite acțiunea în instanță: a amânat livrarea dozelor în termenele stabilite în contract, dar a oferit și posibilitatea ca România să vândă către alte țări un anumit număr de doze contractate în nume propriu.

Pfizer a decis să acționeze în instanță în data de 19 iulie 2023, după ce România a solicitat amânarea, pentru o perioadă nespecificată de timp, a livrării dozelor contractate și pe care încă nu le-a primit. Autoritățile române au motivat această decizie prin lipsa capacității de stocare și cererea scăzută de vaccin în țară.

La moment, reprezentanții Executivului sunt în căutarea unei case de avocatură care să reprezinte Guvernul României în acest proces. În cazul în care România va pierde procesul, țara riscă să achite 550 de milioane de euro despăgubire companiei americane.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---