Externe

Al doilea Paște în vreme de război. Ucrainenii, în continuare sub amenințarea rachetelor

schedule 17 apr. 2023, 07:50

Al doilea Paște în vreme de război. Ucrainenii, în continuare sub amenințarea rachetelor
Foto: tolga ildun/Shutterstock

De Înviere, în Ucraina, clopotele s-au auzit mai tare decât rachetele. Ziua de Paște a fost a 417-a zi de război. Ucrainenii cred încă în victorie. În victorie, dar a Rusiei mari, crede și patriarhul Kiril al Moscovei. A spus-o chiar la slujba la care a participat și Vladimir Putin. Luptele continuă în Donețk și Bahmut. 

Ucrainenii petrec al doilea Paște în vreme de război

Credincioșii din Kiev au mers fără teamă să își sfințească bucatele de pe masa de Paște. „Războiul nu a putut să ne anuleze pe noi, valorile noastre, tradiţiile, sărbătorile şi cele mai importante lucruri pe care le simbolizează. Oriunde sărbătorim Paştele, oriunde suntem acum, sărbătorim Paştele împreună. Suntem o familie mare. Ucrainenii”, a declarat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

Cel mai mare cadou de Paște pentru 130 de soldați ucraineni a fost libertatea. Ei fuseseră capturați în Bahmut, Zaporojie, Soledar sau Herson de către gruparea Wagner. La rândul ei, Ucraina a eliberat prizonieri ruși, însă numărul lor nu este cunoscut.

Luptele continuă

La Bahmut, rușii au atacat centrul orașului peste noapte. De partea cealaltă, oficialii ruși susțin că 10 oameni ar fi murit în Donețk, din cauza bombardamentelor ucrainene. În acest timp, Vladimir Putin era la slujba de Înviere.

Şeful Biserii Ortodoxe, Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, a împărţit Lumina Sfântă în locul natal, insula Gokceada din Turcia. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---