Social

Cutremurul din Gorj, urmat de 94 de replici. Expert INFP: Suntem la cheremul naturii

schedule 15 feb. 2023, 10:14

Cutremurul din Gorj, urmat de 94 de replici. Expert INFP: Suntem la cheremul naturii
Foto: Shutterstock.com

Cutremurul cu magnitudine de 5,7 produs în Gorj a avut până acum 94 de replici, de intensitate mică. Specialiștii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) au transmis că acestea vor continua să se producă în zilele următoare. De asemenea, oficialii au menționat că nu există nicăieri în lume modalități de prezicere a cutremurelor. 

Cutremurul din Gorj de 5,7 pe scara Richter a avut 94 de replici

„Ieri, la ora 15:16 minute, s-a produs un alt cutremur cu magnitudine 5,7 urmat de peste 94 de replici până în prezent. Intensitatea epicentrală la al doilea cutremur a fost de 6 grade spre 7 grade, au fost localităţi în zona epicentrală unde intensitatea a depăşit 7 grade.
Cutremurul s-a simţit pe o arie foarte mare, până în Serbia, Ungaria, la Cluj, în zona de nord a României”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul general al INFP, Constantin Ionescu. 

Experții de la institut care l-au însoțit au explicat faptul că activitatea în zona seismică Gorj s-a intensificat considerabil în ultima vreme.

„Este o zonă seismică cunoscută, are o activitate în general slabă şi moderată de-a lungul timpului. Ceea ce s-a întâmplat ieri şi alaltăieri este o intensificare deosebit de mare a acestei activităţi în zonă. Este, practic, cea mai mare activitate seismică înregistrată în decurs de vreo 200 de ani de când aveam noi înregistrări.
Din acest punct de vedere a reprezentat o surpriză, să zicem, în sensul că calculele noastre indicau pentru această zonă o intensitate maximă de 5,5”, au precizat specialiştii INFP. 

Zona Gorj devine noua Vrancea?

Specialiștii susțin că zona Gorj nu va deveni o nouă Vrancea, zonă seismică intensă. „Acestea sunt estimări, dovadă că au fost depășite deja”, au mai menționat ei.

Întrebați dacă intensificarea activității are legătură cu seismele din Turcia, ei au afirmat că se va analiza acest lucru, dar este puțin probabil. „Se va analiza. Cred că este puţin probabil pentru cutremurele din Târgu Jiu să avem o influenţă din Turcia. (...) Este greu de spus. Influenţele la distanţele acestea sunt destul de mici”, au mai precizat oficialii INFP. 

„Aparatura nu prezice, aparatura înregistrează mişcarea, de la momentul în care se produce. Reţeaua seismică românească este una dintre cele mai dense din Europa (...) Puţin probabil să fie depăşită această intensitate ( 5,7 în Gorj – n.r.). Energia a fost eliberată, replicile care au apărut şi vor apare încă câteva zile sunt din ce în ce mai mici”, au mai menționat specialiştii.

Specialist INFP: „Suntem la cheremul naturii”

Aceștia au transmis că nu se pot prezice cutremurele, deci suntem la cheremul naturii. „Pământul nu poate fi pus într-o formulă. Nu putem să facem preziceri. Nu există nicio metodă de a face predicţii pentru cutremur, la nivel mondial (...) nu există o formulă. Asta e, suntem la cheremul naturii”, au adăugat specialiştii INFP. 

Experții de la INFP au anunțat că se vor monta trei stații seismice care vor completa actuala rețea cu date pentru a analiza mai mult fenomenul din Gorj. Totodată, se vor instala cinci stații de GPS totale.

Cutremur de 5,2 în Gorj

Cutremurul a avut 5,2 grade, iar epicentrul a fost la numai 20 de kilometri de Târgu Jiu. Adâncimea mică, de 17 kilometri, a făcut ca undele să se resimtă în 18 județe din sudul, vestul și centrul teritoriului, inclusiv în Serbia și Bulgaria. 

Seismul s-a simțit puternic și în Caraș Severin, iar în Cluj camerele de supraveghere din centrul orașului au surprins imagini uluitoare. În fiecare județ, ISU a trimis în teren echipe de recunoaștere.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6386 RON
0.01810
GBP
GBP: 5.8067 RON
-0.01890
HUF
HUF: 1.2671 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0843 RON
0.00950
Convertor valutar

Rezultat: ---