Social

Cutremur puternic în Gorj, noaptea trecută. Oamenii au ieșit în stradă din cauza panicii. Ce intensitate a avut seismul

schedule 21 aug. 2023, 07:56

Cutremur puternic în Gorj, noaptea trecută. Oamenii au ieșit în stradă din cauza panicii. Ce intensitate a avut seismul
vchal/Shutterstock

Un cutremur puternic s-a produs noaptea trecută în Gorj, a transmis Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Oamenii s-au panicat și au ieșit în stradă în miezul nopții.

Cutremur puternic în Gorj. Unde a fost resimțit și ce magnitudine a avut

Cutremurul a avut loc la ora 00:39, la o adâncime de 10 km și la o distanță de șapte kilometri de municipiul Târgu Jiu. Seismul a fost destul de puternic, înregistrând o magnitudine de 4,6 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimțit în mai multe localități, de pe teritoriul mai multor județe, a mai transmis INFP.

„În ziua de 21 August 2023 la ora 00:39:29 (ora locală a României) s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.5, la adâncimea de 14.0km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 10km N de Targu Jiu, 73km SE de Hunedoara, 76km NE de Drobeta-Turnu Severin, 84km V de Ramnicu Valcea, 87km S de Deva, 98km SV de Sibiu.”, a informat INFP.

La o distanță de aproximativ 20 de minute, seismul a fost urmat de o replică de 2,6 grade.

„În ziua de 21 August 2023 la ora 01:00:18 (ora locală a României) s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.6, la adâncimea de 14.4km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 12km N de Targu Jiu, 72km SE de Hunedoara, 77km NE de Drobeta-Turnu Severin, 85km V de Ramnicu Valcea, 85km S de Deva, 97km SV de Sibiu.”, a mai informat INFP.

Oamenii din Gorj s-au speriat și au intrat în panică, iar mulți au ieșit în stradă chiar în miezul nopții. Inspectoratul pentru situații de urgentă Gorj a menționat că în urma cutremurului care a avut loc noaptea trecută nu au fost înregistrat apeluri de ajutor. În timpul zilei, echipele ISU vor efectua misiuni de recunoaștere în teren, pentru a evalua dacă mișcării tectonice au avut impact.


De ce au loc cutremure în Gorj

În ultima jumătate de an, județul Gorj a manifestat o activitate tectonică neobișnuită. Seismologii au efectuat măsurători în regiune. La începutul lunii august, Institutul pentru Fizica Pământului a anunțat că zona este examinată cu drone profesionale și echipamente laser.

Mihai Diaconescu, seismolog în cadrul Institutului de Fizică a Pământului, a explicate de ce se produc cutremure în Gorj. Specialistul susține că zona de nord-vest a României este încă activă din punct de vedere seismic și, atât timp cât se vor produce cutremure în zona Mediterană, acestea vor avea loc și în România, în special în această regiune.

"Nu e de mirare că s-a produs un nou cutremur de 4,2, pentru că mai sunt vreo 9 sau 10 produse anterior. Zona la nord-vest de Târgu Jiu nu s-a potolit. Din februarie și până acum s-au produs zilnic cutremure acolo, dar au fost de magnitudine mică și foarte mică.
Zona încă este încă activă seismic. Probabil că este în continuare supusă unui stres dinspre Mediterană și va fi în continuare activă atât timp cât în zona mediteraneană se produc cutremure. Cu toate acestea, la noi în țară există un trend descendent", spunea seismologul Mihai Diaconescu, luna trecută

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---