Externe

LIVE TEXT + VIDEO: Parada Rusiei de Ziua Victoriei. Discursul lui Putin

schedule 09 mai 2023, 10:19

Rusia celebrează Ziua Victoriei în data de 9 mai. Anul acesta se împlinesc 78 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste. Ceremonia va arăta diferit față de anul trecut. Publicul nu va avea acces deloc în Piața Roșie, acolo unde președintele rus Vladimir Putin va ține un discurs, iar ceremoniile vor fi transmise de posturile de televiziune de stat. 

9 mai - Ziua Victoriei. Paradă în Rusia, în vreme de război

Update 11:00 

Parada din Piața Roșie s-a terminat mult mai devreme comparativ cu alți ani și nici nu a mai avut amploarea de odinioară, din cauza temerilor de securitate legate de război. 

Update 10:20 

„Un război a fost declanșat din nou împotriva Rusiei, dar țara își va asigura securitatea", a declarat Putin în debutul discursului de la Parada Victoriei.

„Prin sacrificii și acte eroice soldații noștri au salvat lumea de nazism. Avem un război împotriva noastră, dar ne vom apăra împotriva terorismului internațional. Vom apăra cetățenii din Donbas. Vrem un viitor pașnic.

Elitele vestice și globaliștii insistă și provocă conflicte și încurajează rusofobia, distrug tradițiile familiei și dictează voia lor asupra celorlalți. Este un sistem de jefuire a altora și de violență, creează un cult al nazismului, batjocoresc memoria generațiilor trecute.

În Ucraina e un regim militar care implementează planurile stăpânilor lor. Kievul a devenit ostaticul unei lovituri de stat și o monedă de schimb în mâinile Occidentului. Astăzi, la Moscova, avem liderii statelor independente. Toate popoarele din URSS au luptat împreună și vom ține minte asta pentru totdeauna”, a mai spus șeful de stat.

Update 10:00 

Parada Rusiei de Ziua Victoriei a început. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a ajuns în Piața Roșie. 

9 mai 1945 - Ziua Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial. Capitularea necondiţionată a Germaniei naziste a dus la victoria URSS-ului şi a aliaţilor însă a dus şi la pierderi umane însemnate - cel puţin 40 de milioane de oameni şi-au pierdut viaţa. Victoria în cel mai mare conflict din istoria lumii este sărbătorită cu fast în fiecare an de ruşi. 

În ultimele săptămâni s-au organizat repetiții pentru parada care va avea loc în Piața Roșie. Mii de soldați au mărșăluit pe străzile marilor orașe pentru a pune la punct ultimele detalii. Nici atacurile cu drone nu au dus la amânarea repetițiilor generale. 


21 de orașe din Rusia au anulat evenimentele de Ziua Victoriei 

Autoritățile din cel puțin 21 de orașe din Rusia au anulat paradele militare de pe 9 mai, cu ocazia Zilei Victoriei. Orașele Kaluga, Ryazan, Oryol, Saratov, Gusev, Lipetsk, Yelets şi Tyumen şi-au anulat paradele militare din motive de „siguranţă”. 

Un guvernator local din Pskov a transmis că banii care ar fi urmat să fie acordați pentru organizarea lor ar putea fi utilizați în scopuri practice, pentru cei care participă la „operațiunea militară specială” mai degrabă decât pentru artificii.

Totodată, oficialii din Belgorod și-au anulat evenimentele cu ocazia Zilei Victoriei pentru a „nu-i provoca pe ucraineni”. Mai mult, nu vor avea loc evenimente nici în Nizhnevartovsk, Surgut și Khanty-Mansiysk, în pofida faptului că aceste localități sunt situate departe de linia frontului. Primarii locali au susținut că vor să „dea dovadă de solidaritate cu alte regiuni din țară”. „Liniște” va fi și în Crimeea. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6687 RON
-0.00620
GBP
GBP: 5.8125 RON
0.00330
HUF
HUF: 1.261 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1404 RON
-0.01130
Convertor valutar

Rezultat: ---