Showbiz

De ce a murit, de fapt, Amza Pellea. Ce boală l-a măcinat pe marele actor

schedule 31 oct. 2023, 11:55

De ce a murit, de fapt, Amza Pellea. Ce boală l-a măcinat pe marele actor
Sursa foto: YouTube Mari Actori Romani

Amza Pellea va rămâne mereu în inima românilor ca fiind unul dintre cei mai mari actori pe care l-a avut țara noastră. Acesta a fost măcinat de o boală cruntă, din cauza căreia a plecat mult prea devreme printre noi, iar înainte de a-și da ultima suflare a avut o ultimă dorință pe care i-a îndeplinit chiar fiica lui, Oana Pellea, câțiva ani mai târziu. 

Amza Pellea, viața și cariera

Amza Pellea s-a născut 7 aprilie, în Băilești, Olt, într-o familie cu cinci copii. Numele l-a primit din partea tatălui care a insistat ca pe fiul lui să îl cheme ca și pe el. Marele actor a urmat cursurile Colegiului Naţional ''Carol I'' din Craiova, după care a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ''I.L. Caragiale'' din Bucureşti, în 1955. Timp de 25 de ani, din 1858 până în 1983, a avut o căsnicie frumoasa cu Domnica Mihaela și a rămas cu ea până în ziua în care a murit. când și-a dat ultima suflare. Cei doi au avut-o pe actrița Oana Pellea, de care era foarte mândru și pe care o lăuda ori de câte ori avea ocazia, dar care i-a moștenit și talentul.

Când a venit pe lume fata sa, Amza Pellea i-a dedicat următoarele versuri: „Te-ai întrupat din stele, Din pulbere, din vânt, Din gândurile mele, Din apă, din pământ, Şi din iubirea noastră, Clocotitoare, vie…. Ai înflorit albastră, Gingaşa bucurie, Aluneci ca o rază de soare jucăuş, Eşti apa dintr-o rază, Eşti pumnul meu căuş, Din care însetat, Sorb viaţa-adevărată, Şi bucurie multă, Şi lacrima curată…. Prin tine devin veşnic, Şi capăt sens şi ţel, Prin tine sunt puternic, Sunt piatră, sunt oţel, Şi datorită ţie, Fetiţa mea cea mică, De-acuma lui tăticu…. De moarte nu-i e frică.“

Sursa foto (c): NeaMarinRO/YouTube

Regretatul actor a urcat pentru prima dată pe o scenă în casa I, în Craiova, unde a interpretat rolul lupului din „Scufița Roșie”, rol pe care a ales chiar el să interpreteze, deoarece îi era de mare ajutor să se ascundă în spatele unei măști fiind un copil timid. Tot în acel oraș, a mai interpretat următoarele roluri:

  • Jack Worthing (Ce înseamnă să fii onest de Oscar Wilde)
  • Vedernikov (Ani de pribegie de Aleksei Arbuzov)
  • Vlădica Ilarion (Tudor din Vladimiri de Mihnea Gheorghiu)
  • Comandantul vasului (Tragedia optimistă de Vsevolod Visnevski)
  • Bepe (Galcevile din Chioggia de Carlo Goldoni), Horatio (Hamlet de Shakespeare)
  • Colonelul Dobre (Ecaterina Teodoroiu de Nicolae Tăutu)
  • Otto Katz (Soldatul Svejk de Jaroslav Hašek)
  • Esteban (Fântâna turmelor de Lope de Vega)

În anul 1961, a avut loc înființarea Teatrului de Comedie, unde acesta fiind chemat de către Radu Beligan a interpretat personaje precum:

  • Brettschneider (''Svejk în al doilea război mondial'' de Brecht, 1962)
  • Pietro (''Umbra'' de E. Svart, 1963), Manole (''Somnoroasa aventură'' de Teodor Mazilu, 1964)
  • subcomisarul (''Capul de răţoi'' de G. Ciprian, 1966)
  • Platonov (''Un Hamlet de provincie'' de Cehov, 1967)
  • Hrisanide (''Interesul general'' de Aurel Baranga, 1972)
  • Hickok (''Buffalo Bill şi indienii'' de A. Kopit, 1973)

Și scena Teatrului Național din București s-a bucurat de prezența lui Amza Pellea, care a intrepretat următoarele roluri:

  • Petre Dinoiu (Comoara din deal de Corneliu Marcu - 1977)
  • Vlad Țepeș (A treia țeapă de Marin Sorescu - 1979)

Sunt multe alte roluri importante pe care regretatul actor le-a avut, dar niciunul dintre acestea nu se poate compara cu acela din "Nea Mărin miliardar" (în 1979), care s-a situat  pe primele locuri în topul celor mai vizionate film româneşti din toate timpurile, potrivit Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România. Personajul lui este unul demn de ținut minte și cu siguranță va rămâne mereu în inima românilor de pretutindeni.

Sursa foto (c): NeaMarinRO/YouTube


Faptul că era un fumător înrăit nu l-a ajutat deloc, acesta fiind și motivul pentru care și-a pierdut viața, după ce a făcut cancer pulmonar, la vârsta de doar 53 de ani, în ziua de 12 decembrie 1983.

„Oamenii mă opresc pe stradă și îmi povestesc despre Nea Mărin şi despre iubirea pe care o au faţă de Amza. Asta este incredibil… După atâţia amar de ani care au trecut de când e în altă parte. (...) Foarte mult timp nu l-am considerat actor, era doar tata. Incredibil, dar adevărat, l-am descoperit ca actor după ce a plecat. Mergeam cu el la filmări, eram peste tot, am asistat şi la naşterea lui Nea Mărin. Ne citea mamei și mie toate monoloagele. Îl auzeam râzând în birou, pentru că închidea uşile când scria, apoi ne chema pe toți să râdem. Nu am simţit când a trăit rolurile, când le-a creat. Amza era un om foarte timid şi foarte retras, iar tot procesul acesta de creaţie era în sufletul lui şi în lumea lui, nu prea avea nimeni acces. Însă, ca senzaţie, părea că totul e foarte uşor”, a declarat Oana Pellea, la un moment dat, conform libertatea.ro

După trecerea sa în neființă, Oana Pellea a transmis un mesaj în mediul online pe această temă, în speranța că va trage un semnal de alarmă în rândul persoanelor care au același viciu precum cel al părintelui său, pe care l-a pierdut mult prea devreme.

„Tata meu. Trăgea din țigară ca și când ar fi fost prima și ultima dată. Trăgea din țigară ca și cum știa ca viața e scurtă și merita arsă și cheltuită…Trăgea din țigară până la capăt, până ardea toată… cum şi-a ars superb viața. Când a murit, m-a rugat două lucruri! 1. Să am grijă de mama. Și 2. Să mă las de fumat.”, a scris Oana Pellea, pe Facebook, la vremea aceea.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---