Amza Pellea, viața și cariera
Amza Pellea s-a născut 7 aprilie, în Băilești, Olt, într-o familie cu cinci copii. Numele l-a primit din partea tatălui care a insistat ca pe fiul lui să îl cheme ca și pe el. Marele actor a urmat cursurile Colegiului Naţional ''Carol I'' din Craiova, după care a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ''I.L. Caragiale'' din Bucureşti, în 1955. Timp de 25 de ani, din 1858 până în 1983, a avut o căsnicie frumoasa cu Domnica Mihaela și a rămas cu ea până în ziua în care a murit. când și-a dat ultima suflare. Cei doi au avut-o pe actrița Oana Pellea, de care era foarte mândru și pe care o lăuda ori de câte ori avea ocazia, dar care i-a moștenit și talentul.
Când a venit pe lume fata sa, Amza Pellea i-a dedicat următoarele versuri: „Te-ai întrupat din stele, Din pulbere, din vânt, Din gândurile mele, Din apă, din pământ, Şi din iubirea noastră, Clocotitoare, vie…. Ai înflorit albastră, Gingaşa bucurie, Aluneci ca o rază de soare jucăuş, Eşti apa dintr-o rază, Eşti pumnul meu căuş, Din care însetat, Sorb viaţa-adevărată, Şi bucurie multă, Şi lacrima curată…. Prin tine devin veşnic, Şi capăt sens şi ţel, Prin tine sunt puternic, Sunt piatră, sunt oţel, Şi datorită ţie, Fetiţa mea cea mică, De-acuma lui tăticu…. De moarte nu-i e frică.“
Citește și:
De ce a lipsit Gabriela Cristea de la înmormântarea mamei sale. Care erau riscurile
Testamentul Reginei Maria a României a rămas în istorie. A murit fără să-și îndeplinească dorințele
Sursa foto (c): NeaMarinRO/YouTube
Regretatul actor a urcat pentru prima dată pe o scenă în casa I, în Craiova, unde a interpretat rolul lupului din „Scufița Roșie”, rol pe care a ales chiar el să interpreteze, deoarece îi era de mare ajutor să se ascundă în spatele unei măști fiind un copil timid. Tot în acel oraș, a mai interpretat următoarele roluri:
- Jack Worthing (Ce înseamnă să fii onest de Oscar Wilde)
- Vedernikov (Ani de pribegie de Aleksei Arbuzov)
- Vlădica Ilarion (Tudor din Vladimiri de Mihnea Gheorghiu)
- Comandantul vasului (Tragedia optimistă de Vsevolod Visnevski)
- Bepe (Galcevile din Chioggia de Carlo Goldoni), Horatio (Hamlet de Shakespeare)
- Colonelul Dobre (Ecaterina Teodoroiu de Nicolae Tăutu)
- Otto Katz (Soldatul Svejk de Jaroslav Hašek)
- Esteban (Fântâna turmelor de Lope de Vega)
În anul 1961, a avut loc înființarea Teatrului de Comedie, unde acesta fiind chemat de către Radu Beligan a interpretat personaje precum:
Citește și:
Răsturnare de situație în cazul uciderii afaceristului Adrian Kreiner. Suspectul prins joi, eliberat
O mamă din Galați și-a ucis copilul în bătaie, din cauza furiei
Când s-ar fi petrecut, de fapt, Nașterea Domnului. Nu ar fi fost pe data de 25 decembrie
- Brettschneider (''Svejk în al doilea război mondial'' de Brecht, 1962)
- Pietro (''Umbra'' de E. Svart, 1963), Manole (''Somnoroasa aventură'' de Teodor Mazilu, 1964)
- subcomisarul (''Capul de răţoi'' de G. Ciprian, 1966)
- Platonov (''Un Hamlet de provincie'' de Cehov, 1967)
- Hrisanide (''Interesul general'' de Aurel Baranga, 1972)
- Hickok (''Buffalo Bill şi indienii'' de A. Kopit, 1973)
Și scena Teatrului Național din București s-a bucurat de prezența lui Amza Pellea, care a intrepretat următoarele roluri:
- Petre Dinoiu (Comoara din deal de Corneliu Marcu - 1977)
- Vlad Țepeș (A treia țeapă de Marin Sorescu - 1979)
Sunt multe alte roluri importante pe care regretatul actor le-a avut, dar niciunul dintre acestea nu se poate compara cu acela din "Nea Mărin miliardar" (în 1979), care s-a situat pe primele locuri în topul celor mai vizionate film româneşti din toate timpurile, potrivit Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România. Personajul lui este unul demn de ținut minte și cu siguranță va rămâne mereu în inima românilor de pretutindeni.
Citește și:
Situație ireală într-un sat din Iași: e plin de oameni orbi care conduc mașini
Ferma Dacilor funcționa de 10 ani fără autorizaţii. Cum explică patronul
Au trecut 14 ani de la moartea Fănicăi. Florin Salam, dezvăluiri emoționante
Sursa foto (c): NeaMarinRO/YouTube
Faptul că era un fumător înrăit nu l-a ajutat deloc, acesta fiind și motivul pentru care și-a pierdut viața, după ce a făcut cancer pulmonar, la vârsta de doar 53 de ani, în ziua de 12 decembrie 1983.
„Oamenii mă opresc pe stradă și îmi povestesc despre Nea Mărin şi despre iubirea pe care o au faţă de Amza. Asta este incredibil… După atâţia amar de ani care au trecut de când e în altă parte. (...) Foarte mult timp nu l-am considerat actor, era doar tata. Incredibil, dar adevărat, l-am descoperit ca actor după ce a plecat. Mergeam cu el la filmări, eram peste tot, am asistat şi la naşterea lui Nea Mărin. Ne citea mamei și mie toate monoloagele. Îl auzeam râzând în birou, pentru că închidea uşile când scria, apoi ne chema pe toți să râdem. Nu am simţit când a trăit rolurile, când le-a creat. Amza era un om foarte timid şi foarte retras, iar tot procesul acesta de creaţie era în sufletul lui şi în lumea lui, nu prea avea nimeni acces. Însă, ca senzaţie, părea că totul e foarte uşor”, a declarat Oana Pellea, la un moment dat, conform libertatea.ro.
După trecerea sa în neființă, Oana Pellea a transmis un mesaj în mediul online pe această temă, în speranța că va trage un semnal de alarmă în rândul persoanelor care au același viciu precum cel al părintelui său, pe care l-a pierdut mult prea devreme.
Citește și:
Cine era „copilul necunoscut” de pe Titanic. S-au aflat detalii tocmai după 95 de ani
Mărturiile românilor priși în mijlocul dezastrului din Turcia
Soarta cântăreței Ioana Radu, a doua femeie motociclist din România. „A rămas fără picioare?”
„Tata meu. Trăgea din țigară ca și când ar fi fost prima și ultima dată. Trăgea din țigară ca și cum știa ca viața e scurtă și merita arsă și cheltuită…Trăgea din țigară până la capăt, până ardea toată… cum şi-a ars superb viața. Când a murit, m-a rugat două lucruri! 1. Să am grijă de mama. Și 2. Să mă las de fumat.”, a scris Oana Pellea, pe Facebook, la vremea aceea.