Război Israel - Hamas. Armistițiul, în impas
O familie s-a reunit după 45 de zile. Doron și cele două fiice au fost în primul grup de ostatici. Au fost răpite din kibbutzul Nir Oz în dimineaţa de 7 octombrie.
„Sunt fericit că mi-am recuperat familia. Pot să simt bucurie şi este normal să plâng. Este firea umană. Încă nu sărbătoresc. Nu o să sărbătoresc până când nu o să fie eliberat şi ultimul ostatic”, a declarat Yoni Katz Asher, rudă cu unul dintre ostaticii israelieni eliberaţi.
Tot în primul grup eliberat au fost și Daniela Aloni, cu origini românești, și fiica ei, Amelia. Familia surorii ei este încă ținută ostatică în Gaza.
„Este efectiv o teroare să stai să aştepţi, să vezi dacă numele celui apropiat ţie este pe listă sau nu este pe listă. Membri ai familiilor elliberaţi ieri au rămas acolo. Vă daţi seama ce tortură este asta pentru cei rămaşi şi pentru cei veniţi”, a declarat David Maxim.
La noi în țară, comunitatea evreiească îşi arată sprijinul pentru familiile greu încercate. „Noi ne-am fi dorit, de fapt, să luam cu noi cei 30 şi ceva de copii şi să îi plimbăm cu noi prin Bucureşti. Nu putem pentru că deocamdată sunt în tuneluri prin Gaza, legaţi la ochi, păziţi de oameni înarmaţi. Lumea noastră nu e întreagă, ne lipsesc 30 şi ceva de copii”, a declarat David Maxim, potrivit Observator.
Citește și:
Armistițiu Israel - Hamas, ziua 3. Noi eliberări de ostatici și de deținuți așteptate azi
Hamas vrea să prelungească armistițiul de patru zile cu Israel
Sărbătoare a fost și în Palestina. Malak Salman, una dintre cei 39 de prizonieri eliberați, a fost arestată acum șapte ani, când avea 16 ani, pentru că a încercat să înjunghie un polițist în Ierusalim.
„Faptul că sunt alături de familia mea mă umple de fericire, dar este o fericire pătată de tristețe, deoarece eliberarea noastră din închisoare s-a făcut cu prețul vieților martirilor și al inocenței copiilor”, a declarat Aseel Munir al-Titi, prizonier palestinian eliberat.
Tot azi-noapte, doi palestinieni au fost executaţi şi arătaţi în piaţa publică. Aceștia erau suspecţi că ar fi colaborat cu israelienii.
Palestinienii vor să profite de pauza de război
Armistițiul a început vineri la ora 07:00 ora locală (și ora României) și ar trebui să dureze patru zile, spuneau ambele părți la începutul acordului. Este prima pauză în cele 48 de zile de război. Ambele părți spun însă că pauza este una temporară.
Citește și:
Kamala Harris cere oprirea focului în Gaza
Liderul Hamas merge în Egipt pentru a negocia un nou armistițiu de pace și încetare a focului
„O pauză operațională pentru eliberarea ostaticilor nu schimbă nimic. Israelul este încă în război cu Hamas și ne angajăm să ne atingem obiectivele: înfrângerea Hamas și aducerea tuturor ostaticilor noștri acasă”, a declarat Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeline.
Palestinienii încearcă să profite de lipsa bombardamentelor. „Vreau să-mi văd casa. Foarte mulți oameni au venit fără haine, fără bani, fără lucruri de bază. Vrem să le luăm de acolo. Situația este foarte dificilă”, spune Mohammad, un bărbat din Fâşia Gaza.
Forțele Israelului i-au avertizat pe civili că nordul Fâșiei Gaza va fi în continuare o zonă de conflict periculoasă. 11 oameni au fost transportaţi la spital, iar alţi 2 au murit pe loc, după ce trupele israeliene ar fi tras asupra lor. Între timp, cei 12 cetățeni români și familiile lor evacuați miercuri din Fâșia Gaza au ajuns la București cu o cursă operată de Tarom.