Externe

Hamas vrea să prelungească armistițiul de patru zile cu Israel

schedule 27 nov. 2023, 07:40

Hamas vrea să prelungească armistițiul de patru zile cu Israel
Foto: Anas-Mohammed/Shutterstock

Hamas spune că vrea să prelungească acordul de încetare a focului de patru zile convenit cu Israelul, în speranța de a a asigura eliberarea altor prizonieri palestinieni din închisorile israeliene în schimbul ostaticilor. 

Război Israel - Hamas. Gruparea islamistă vrea să prelungească armistițiul

Nu a existat un răspuns imediat din partea oficialilor israelieni la apelul Hamas de duminică seara de a „prelungi armistiţiul după încheierea perioadei de patru zile”. Armistițiul dntre Israel și Hamas, intermediat de Qatar, care a dus la eliberarea unui al treilea grup de ostatici duminică, a fost programată inițial să dureze patru zile și a intrat în vigoare duminică. 

Toate părțile și-au arătat disponibilitatea pentru a prelungi pauza dacă alți ostatici ar urma să fie eliberaţi în schimbul prizonierilor. Potrivit Israelului, Hamas ar trebui să elibereze încă zece ostatici pentru fiecare zi suplimentară. Conform Qatarului, ar fi posibilă o prelungire cu încă şase zile a armistiţiului.

Hamas a răpit aproximativ 240 de persoane în timpul atacului din 7 octombrie. Oficialii israelieni cred că aproximativ 180 de ostatici se află în continuare în mâinile luptătorilor Hamas.

Hamas, acuzat că a încălcat acordul cu Israel 

Kibbuțul Be’eri, de unde au fost răpiți 12 din cei 13 ostatici israelieni eliberați sâmbătă, acuză gruparea islamistă Hamas că a încălcat termenii înțelegerii pentru că a eliberat o fată de 13 ani, Hila Rotem, fără mama ei, Raya, conform The Times of Israel. 

„Hila se întoarce acasă fără mama ei, Raya, care rămâne în captivitate. Hamas a încălcat în mod grosolan acordul și a separat mama și fiica. (…) Trei copii din două familii din kibbuț au fost rupți de singurul lor părinte rămas”, se precizează într-o declarație transmisă de kibbuț și citată de site-ul israelian de știri Walla. Alți doi copii, Noam Or, în vârstă de 17 ani, și sora sa de 13 ani, Alma, au fost eliberați sâmbătă fără tatăl lor.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9756 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6134 RON
0.02300
GBP
GBP: 5.7832 RON
0.00510
HUF
HUF: 1.2824 RON
-0.00140
BGN
BGN: 2.544 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0909 RON
0.00650
Convertor valutar

Rezultat: ---