Social

Românii evacuați din Fâșia Gaza au ajuns la București. Premierul Ciolacu a revenit în țară alături de ei

schedule 09 nov. 2023, 06:38

Românii evacuați din Fâșia Gaza au ajuns la București. Premierul Ciolacu a revenit în țară alături de ei
Foto: Marcel Ciolacu/Facebook

Aeronava cu primul grup de români salvaţi din Fâșia Gaza a aterizat la baza 90, în seara de miercuri. Sunt primii cetățeni pentru care s-a reușit evacuarea din Fâșie după o lună de bombardamente. La bordul avionului s-a aflat și premierul României, Marcel Ciolacu. Zeci de alți oameni, care urmau să traverseze ieri granița în Egipt, nu au scăpat de coșmar. Punctul de frontieră de la Rafah a fost închis și nu se știe când se va relua tranzitul. 

Război Israel - Hamas: românii evacuați din Fâșia Gaza au ajuns la București

La baza 90 din Otopeni au sosit, miercuri seară, primii români repatriați după o lună de la începerea războiului Israel - Hamas. Printre ei s-au numărat copii, femei, bătrâni și bolnavi. De asemenea, pe listă s-au aflat și peste 30 de cetățeni din Republica Moldova pe care România i-a adus acasă în urma unui angajament luat de guvern. 

Înainte să ajungă pe pământ românesc, oamenii s-au întâlnit cu premierul Marcel Ciolacu în Egipt și de acolo s-au întors împreună acasă. 93 de români și membri de familie ai acestora au ieșit din Fâșia Gaza prin punctul de frontieră Rafah (Republica Arabă Egipt). Prim-ministrul român a fost în Egipt pentru a-i primi pe cetățenii români care au fugit de conflictul din Gaza. 

„Cred că atât eu, cât și doamna ministru (Luminița Odobescu, ministrul afacerilor externe - n.r.) am făcut astăzi un gest de normalitate și am transmis un mesaj foarte clar: că statul român nu lasă niciun român în urmă. Astăzi au fost recuperați 129 de români, atât români cu cetățeni română, cât și români din Republica Moldova.
Următoarea aeronavă cred că într-o oră va ateriza și este o listă de 51 de români, au mai venit mai multe solicitări, peste 100 de solicitări ca în perioada următoare să vină în România împreună cu familiile.
Vreau si îi multumesc doamnei ministru și echipei sale de la Ministerul de Externe, tuturor instituțiilor statului român implicate în această acțiune de recuperare a românilor, să specific foarte clar că în toată această perioadă a existat o conlucrare directă între Guvernul României și președintele României și nu în ultimul rând, aș dori să mulțumesc Statului Israel, Egiptului, Qatarului și SUA pentru reușita acestei acțiuni”, a spus Marcel Ciolacu, după aterizare.

Oficialul a mai spus că celula de criză de la Ministerul Afacerilor Externe va funcționa în continuare „până când vom recupera ultimul român din Fâșia Gaza care vrea să ajungă în România și în Republica Moldova”. 


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9729 RON
-0.00130
USD
USD: 4.5749 RON
-0.01040
GBP
GBP: 5.9082 RON
-0.00750
HUF
HUF: 1.274 RON
0.00220
BGN
BGN: 2.5426 RON
-0.00070
CHF
CHF: 5.1357 RON
0.00480
Convertor valutar

Rezultat: ---