Social Externe

Purtătorul de cuvânt al MAE: „Aproximativ 350 de români se află în Fâşia Gaza. 150 au cerut evacuarea”

schedule 11 oct. 2023, 13:13

Purtătorul de cuvânt al MAE: „Aproximativ 350 de români se află în Fâşia Gaza. 150 au cerut evacuarea”
Anas-Mohammed / Shutterstock

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Radu Filip, a transmis că mai mulți cetățeni români se află în acest moment în Fâşia Gaza, iar o parte dintre aceștia au cerut ajutorul autorităților pentru a se întoarce în țară.

Purtătorul de cuvânt MAE, despre situația românilor din Fâșia Gaza

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Radu Filip, a vorbit despre situația românilor care se află în Israel și în Fâșia Gaza. Aceștia au fost surprinși, sâmbătă dimineață, de un conflict armat între cele două teritorii. Lucrurile au scăpat de sub control și astfel, mii de civili au avut de suferit.

În jur de 350 de români se află în acest moment în Fâșia Gaza, iar dintre aceștia doar 150 au cerut ajutor pentru evacuare.

"În ceea ce priveşte Fâşia Gaza, după cum cunoaşteţi, situaţia de securitate este una foarte delicată. Noi avem în atenţie şi menţinem legătura cu cei aproximativ 350 de români care se află în acea zonă.
De asemenea, ne-au cerut sprijin în vederea evacuării aproximativ 150 de persoane. imediat ce situaţia din teren o va permite, avem în vedere toate scenariile de evacuare, dar în momentul în care situaţia din teren va permite evacuare în condiţii de siguranţă pentru aceştia.
Până în acest moment nu am primit solicitări de sprijin consular în ceea ce priveşte o situaţie umanitară. Toate solicitările pe care le-am primit se referă la evacuare", a transmis Radu Filip, purtător de cuvânt al MAE.

Acesta le-a recomandat jurnaliştilor care călătoresc în zona de conflict să respecte recomandările pe care le-am transmis și să nu-şi pună viaţa în pericol.

„Situaţia de securitate este delicată. Lucrurile sunt complicate, dar în momentul în care situaţia din teren o va permite, vom încerca evacuarea acestor cetăţeni în condiţii de siguranţă.
Din Fâşia Gaza, punctual, nu au fost evacuaţi cetăţeni români, dar de pe teritoriul statului Israel au fost evacuaţi până în prezent aproximativ 1.800 de cetăţeni români care ne-au solicitat acest lucru. Chiar în cursul zilei de ieri şi în cursul nopţii de 10 spre 11 octombrie, au revenit în România 283 de cetăţeni români, inclusiv prin Iordania", a mai spus Radu Filip, purtător de cuvânt al MAE.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9756 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6134 RON
0.02300
GBP
GBP: 5.7832 RON
0.00510
HUF
HUF: 1.2824 RON
-0.00140
BGN
BGN: 2.544 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0909 RON
0.00650
Convertor valutar

Rezultat: ---