Politic

Ambasadorul Rusiei la București, convocat de MAE în urma declarațiilor controversate

schedule 17 mar. 2024, 18:22

Ambasadorul Rusiei la București, convocat de MAE în urma declarațiilor controversate
BalkansCat / Shutterstock
Ministrul Afacerilor Externe al României a convocat ambasadorul Rusiei pentru a discuta despre declarații controversate legate de tezaur și „mercenari români”.

Ministrul Afacerilor Externe al României, Luminița Odobescu, a convocat duminică, 17 martie 2024, pe ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, pentru a-i exprima „nemulțumirea profundă” a statului român față de declarațiile recente ale oficialilor ruși referitoare la tezaurul românesc și presupuși „mercenari români” în Ucraina. În cadrul întâlnirii, MAE a subliniat necesitatea respectării practicii diplomatice și a menținerii unei conduite responsabile în comunicarea publică.

Controversa a fost alimentată de afirmații ale purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, care a reacționat la rezoluția Parlamentului European privind restituirea tezaurului românesc, susținând că datoria României față de Rusia este mult mai mare decât valoarea tezaurului. De asemenea, Ambasada Rusiei la București a postat pe rețelele sociale informații despre presupuși „mercenari români” eliminați de armata rusă în Ucraina, declarații pe care MAE le-a catalogat ca făcând parte dintr-un „război hibrid și campanie de dezinformare”.

În urma convocării, MAE a reiterat importanța abordării corecte și responsabile a temelor bilaterale cu relevanță istorică și a așteptat ca partea rusă să se încadreze în normele diplomatice internaționale.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---