Externe Social

Mărturiile rudelor românilor blocaţi în Fâșia Gaza, despre care nu mai ştiu nimic de zile bune/Trei români sunt răpiți de Hamas

schedule 02 nov. 2023, 07:45

Mărturiile rudelor românilor blocaţi în Fâșia Gaza, despre care nu mai ştiu nimic de zile bune/Trei români sunt răpiți de Hamas
Foto: Khaled Omar/Agerpres

Au curs lacrimi de bucurie în prima zi din luna noiembrie, a 26-a zi a războiului Israel - Hamas. Primii civili au scăpat prin enclava asediată. Granița dintre Egipt și Fâșia Gaza s-a deschis după lungi negocieri diplomatice și aproape 400 de oameni au fugit de pe pământul bombardat. Zilele următoare vor putea pleca și alți cetățeni străini. Aproape 300 de români își așteaptă și ei rândul. 

Mărturiile rudelor românilor blocați în Fâșia Gaza

În punctul de trecere Rafah, o mare de ambulanţe galbene şi o mulţime de civili au așteptat ieri salvarea după mai mult de trei săptămâni în care au fost la mijloc între bombardamentele israeliene şi cele Hamas. Sute de oameni captivi în Fâşia Gaza au trecut în Egipt

„Am avut o călătorie lungă și doar Dumnezeu știe cum am plecat din Gaza și am ajuns aici. Am stat ascunşi în școli... Nu am putut să cred, că noaptea trecută, chiar la 2:30 dimineața, ministrul de Externe al Iordaniei ne-a contactat, ca să ne zică să ieșim”, povesteşte Rania Hussein, locuitor din Gaza. 
„Am auzit, ieri, că granița va fi deschisă la 7 dimineața. Am venit aici sperând că o să plecăm. Avem mici speranțe să plecăm și să ne salvăm viețile”, spune Asil Shurab.

Exod din enclavă 

Majoritatea celor care au scăpat din Gaza sunt străini cu dublă naționalitate. Au avut această șansă după ce oficialii din Qatar au mediat o înțelegere între Egipt și taberele implicate în conflict. Din Fâșie au plecat întâi bolnavii în stare gravă și membrii organizației internaționale. Mai mult și mulți români care așteaptă să iasă din infern. 

„Vă rugăm din tot sufletul, din toată inima, ne vrem familiile acasă şi îi vrem vii!”, imploră Lăcrămioara Danciu, sora unei românce din Gaza. Lăcrămioara Danciu are o soră în Gaza, care este medic. 

Femeia este acolo cu soțul și cei doi copii, iar sora sa nu mai știe nimic de soarta lor de câteva zile. „Și-mi spunea zi de zi că nu vreau să mor aici, zice ajută-mă, ajută-mă!”, a completat Lăcrămioara Danciu. 

Salvarea lor este în mâna negocierilor diplomatice. „Suntem pregătiţi să asigurăm condiţiile necesare pentru evacuarea cât mai rapidă a cetăţenilor români din Fâşia Gaza. Sperăm ca toate condiţiile necesare pentru evacuarea cetăţenilor români să fie îndeplinite, iar cetăţenii care ne-au solicitat sprijin să poată fi evacauţi în siguranţă”, a declarat Radu Filip, purtător de cuvânt al MAE.

Punctul de trecere în Egipt va mai fi deschis și zilele următoare pentru evacuarea civililor. Prin Rafah, punct din sudul enclavei, au trecut civilii răniți care vor putea fi tratați în spitalele din apropierea frontierei. Trei unități medicale de campanie au fost ridicate de Egipt și Turcia pentru tratamentul acestora. 

Trei români au fost răpiți de Hamas

În Fâșia Gaza sunt și trei români răpiți. Unul dintre ei este Ronen Engel, care a fost luat ostatic din Israel împreună cu soția sa, Karina, și cele două fiice, Mika și Yuval. 

„Pe Facebook-ul fratelui meu am găsit o postare cum că Hamas părea că filmează ce se întâmplă cu telefonul lui şi au urcat pe Facebook. Am înţeles că l-au luat. Este foarte greu să mai ai speranţă, dar îmi doresc foarte mult să-mi văd fratele înapoi, pe Yuval, Mika şi Karina”, spune Dani Engel, fratele românului răpit în Israel.

Românul răpit de Hamas este diabetic și dependent de insulină. Soția lui reușise de cuvând să învingă cancerul la sân și este foarte slăbită, iar fără ajutor medical ambii sunt în mare pericol, susțin rudele. 

Hamas anunţă că în curând vor elibera din ostatici, în urma unor negocieri diplomatice la nivel internaţional. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---