Externe

Israelul, atacat cu rachete lansate dinspre Liban. Liderul Hezbollah ar putea să declare război Israelului

schedule 03 nov. 2023, 10:09

Israelul, atacat cu rachete lansate dinspre Liban. Liderul Hezbollah ar putea să declare război Israelului
Foto: mohammad kassir/Shutterstock

Bombardamentele continuă în Israel. Doi oameni au murit, joi seară, în oraşul israelian Kiryat Shmona, în urma unui atac cu rachete lansate dinspre Liban. Conducătorul Hezbollah va avea astăzi primul discurs de la începerea războiului Israel - Hamas, iar mai toți liderii importanți ai lumii se așteaptă la o declarație de război la adresa Israelului. 

Israelul a fost atacat cu rachete lansate dinspre Liban

UPDATE 15:10 Principalele declarații ale lui Nasrallah:


  • Operațiunea Al-Aqsa Flood a dus la un cutremur în [Israel]. Are repercusiuni strategice și existențiale și își va lăsa efectele asupra prezentului și viitorului [Israelului].
  • Ceea ce s-a întâmplat confirmă faptul că Iranul nu exercită niciun fel de control asupra facțiunilor de rezistență, iar adevărații factori de decizie sunt liderii rezistenței.
  • Nici măcar nu a început nimic și vedem că țările din întreaga lume își trimit președinții, miniștrii, generalii, arsenalele, miliardele pentru a sprijini această entitate ilegitimă.
  • Israelul poate să-și primească înapoi ostaticii doar prin negocieri
  • Una dintre cele mai mari greșeli pe care Israelul le face este să aibă obiective pe care nu le poate atinge. Timp de o lună întreagă, israell nu a putut oferi măcar o singură realizare militară
  • Forțele israeliene sunt cele care au comis masacre împotriva poporului israelian
  • Decizia Hamas a fost corectă, înțeleaptă și curajoasă, a venit la momentul potrivit. Bătălia a adus o nouă fază istorică în bătălia cu Israel
  • Aceasta este o luptă fără seamăn la nivel uman, etic și religios. Este cea mai evidentă, cea mai onestă și cea mai nobilă. Adevărata noastră forță constă în credința noastră fermă, în convingerea noastră de nezdruncinat, în devotamentul și angajamentul nostru față de cauză.
  • Trebuia să aibă loc un eveniment major care să zguduie entitatea uzurpatoare și pe susținătorii săi de la Washington și Londra și atunci a avut loc binecuvântata operațiune 7 octombrie.
  • Marea operațiune „Al-Aqsa Flood" a fost decisă și pusă în aplicare 100% de palestinieni. Secretul absolut este ceea ce a asigurat succesul operațiunii Al-Aqsa Flood din 7 octombrie. „Al-Aqsa Flood" a dezvăluit slăbiciunea Israelului
  • Nu am fost deranjați de faptul că Hamas a tăinuit planul de atac din 7 octombrie. Condițiile din Palestina din ultimii ani au fost extrem de dure, mai ales cu acest guvern extremist, stupid și sălbatic.
  • Această bătălie este exclusiv palestiniană, pentru poporul palestinian, nu are nicio legătură cu vreo chestiune regională
  • Mulțumim forțelor irakiene, yemenite care s-au alăturat acestei bătălii
  • Hassan Nasrallah și-a început cuvântarea lăudându-i pe „martirii care au căzut la datorie" din Hezbollah și din celelalte grupuri care luptă împotriva Israelului, precum și pe civilii uciși: „Încep prin a prezenta cele mai profunde condoleanțe familiilor celor căzuți aici, în Liban, și în același timp vă felicităm pentru că cei dragi ai voștri au dobândit onoarea martiriului".
  • Liderul Hezbollah și-a început discursul. Locul unde se află este un mister - dar mii de oameni îl urmăresc vorbind, inclusiv mulțimi de susținători care se adună în Beirut.


Aripa militară a grupării Hamas a susținut că a tras 12 rachete din Liban spre orașul Keryat Shmona. Tot în nord au avut loc mai multe schimburi de focuri între armata israeliană și militanții Hezbollah în ultimele săptămâni.

Ca răspuns la orice escaladare din partea Hezbollah la granița de nord, Israelul va răspunde cu acțiuni, au afirmat mai mulți oficiali IDF.

„Politica este clară: vom reacționa la orice tentativă de atac și vom distruge orice echipă care va încerca să se infiltreze sau să deschidă focul asupra teritoriului israelian”, a declarat Daniel Hagari, purtător de cuvânt IDF. 

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, va face astăzi primele sale declarații publice de când Hamas și Israel au intrat în război. Discursul său va fi analizat cu atenție pentru a se găsi indicii despre cum ar putea evolua rolul grupului în conflict.

Ofensiva terestră a Israelului se amplifică

Forțele militare din Fâșia gaza au fost încolțite din mai multe direcții. „Am trecut deja de periferia orașului Gaza. Facem progrese. Avem, de asemenea, pierderi dureroase. Fiecare soldat care cade înseamnă o viață, iar inimile noastre sunt alături de familiile acestora”, a declarat Benjamin Netanyahu, premierul Israelului. 

Armata israeliană luptă în Gaza și se concentrează pe distrugerea Hamas, în timp ce depun toate eforturile pentru a-și aduce acasă toți ostaticii. 

„Luptătorii Forțelor de Apărare Israeliene au împânzit orașul Gaza, centrul organizației teroriste Hamas. În ultimele ore, artileria și forțele de infanterie, în cooperare cu forțele aeriene, au atacat baze, cartiere, puncte de concentrare și alte infrastructuri teroriste folosite de Hamas și teroriștii săi”, a declarat Daniel Hagari, purtător de cuvânt IDF.

Bilanț recent război Israel - Hamas: peste 9.000 de morți, 32.000 de răniți și 242 de ostatici

„În mod cert, dreptul internațional nu este respectat de niciuna dintre părțile în acest conflict”, a declarat Donatella Rovera, Amnesty International.

Cel mai recent bilanţ din Fâșia Gaza este de peste 9.000 de morţi şi 32.000 de răniţi, conform ministerului Sănătăţii controlat de Hamas. În Gaza sunt 242 de ostatici, printre ei şi 4 cetăţeni români

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---