Externe

Iranul avertizează asupra prelungirii războiului dacă armistițiul Israel - Hamas nu este durabil

schedule 23 nov. 2023, 07:25

Iranul avertizează asupra prelungirii războiului dacă armistițiul Israel - Hamas nu este durabil
Foto: Captura video NPR/YT

Război Israel - Hamas. Ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, a avertizat miercuri cu privire la o extindere a războiului dintre Israel şi Hamas dacă un armistiţiu care ar trebui să intre în vigoare joi nu va dura.

Război Israel - Hamas: Iranul avertizează asupra prelungirii conflictului dacă armistițiul nu este durabil

Update: Acordul de armistițiu privind eliberarea celor 50 de ostatici din Fâșia Gaza, care trebuia să intre în vigoare în această dimineață, a fost amânată până vineri, a transmis Israelul. 50 de civili, copii şi femei, care au fost răpiţi de Hamas, vor ieşi din infern în zilele următoare. La schimb, Israelul va oferi 150 de deținuți palestinieni, pe care îi va elibera din închisorile israeliene. 

„Dacă această încetare a focului începe mâine (joi), dacă nu durează, condiţiile din regiune nu vor rămâne aceleaşi ca înainte de încetarea focului şi războiul se va extinde”, a declarat el într-un interviu acordat canalului Al-Mayadeen, cu sediul în Beirut, potrivit agenţiei de ştiri iraniene Fars.

„Nu căutăm o extindere a războiului”, dar „dacă războiul creşte în intensitate, toate posibilităţile sunt deschise” pentru o extindere a sa, a spus ministrul a cărui ţară nu recunoaşte existenţa Israelului şi sprijină Hamas şi Hezbollah-ul libanez.

Ministrul iranian de Externe a mai spus că premierul israelian Bnejamin „Netanyahu nu-şi poate realiza visul de a distruge Hamas”. 

Israelul şi Hamas au anunţat miercuri un acord ce prevede eliberarea a 50 de ostatici ţinuţi în Fâşia Gaza în schimbul a 150 de prizonieri palestinieni în timpul unui armistiţiu de patru zile pe teritoriul palestinian.

Acordul a fost anunţat în a 47-a zi de război, dar miercuri seara oficiali israelieni au anunţat că armistiţiul şi eliberarea ostaticilor nu vor avea loc înaintea zile de vineri.

Până acum, Hamas a eliberat doar patru prizonieri: cetăţenii americani Judith Raanan, 59 de ani, şi fiica ei, Natalie Raanan, 17 ani, la 20 octombrie, invocând "motive umanitare", şi femeile israeliene Nurit Cooper, 79 de ani, şi Yocheved Lifshitz, 85 de ani, la 23 octombrie.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9709 RON
-0.00170
USD
USD: 4.567 RON
-0.02020
GBP
GBP: 5.897 RON
0.00890
HUF
HUF: 1.2719 RON
0.00200
BGN
BGN: 2.5416 RON
-0.00090
CHF
CHF: 5.1374 RON
0.00590
Convertor valutar

Rezultat: ---