Externe

Negocierile pentru încetarea focului în Fâșia Gaza întâmpină obstacole în eliberarea ostaticilor

schedule 04 mar. 2024, 08:28

Negocierile pentru încetarea focului în Fâșia Gaza întâmpină obstacole în eliberarea ostaticilor
Anas-Mohammed/Shutterstock
Negocieri tensionate pentru încetarea focului în Gaza, cu probleme privind ostaticii și condiții Hamas. Israelul așteaptă informații înainte de a negocia.

Negocierile pentru stabilirea unei încetări a focului în Fâșia Gaza se confruntă cu dificultăți majore, în special în ceea ce privește eliberarea ostaticilor. Gruparea Hamas a condiționat orice acord de încetarea ostilităților și de retragerea trupelor israeliene, precum și de autorizarea întoarcerii civililor în nordul Fâșiei Gaza. În plus, Hamas solicită permisiunea de a permite intrarea unei anumite cantități de ajutor umanitar în regiune.

Israelul, pe de altă parte, a refuzat să trimită o echipă de negociatori la Cairo după primirea unui răspuns considerat nesatisfăcător din partea grupării teroriste, care a omis să furnizeze o listă a ostaticilor în viață și să stabilească numărul de deținuți palestinieni ce ar trebui eliberați în schimbul fiecărui ostatic.

Qatar, principalul mediator în acest conflict, a transmis poziția Hamas către Israel. În contextul acestor tensiuni, guvernul israelian a indicat că va înceta negocierile pentru un armistițiu dacă nu primește informații suplimentare despre starea de sănătate a ostaticilor.

O delegație a Hamas a ajuns la Cairo pentru a discuta cu mediatorii internaționali, inclusiv reprezentanți din Qatar, Egipt și SUA, în speranța de a ajunge la un acord înainte de începerea Ramadanului. Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a menționat că va considera trimiterea unei delegații pentru negocieri numai dacă Hamas va divulga lista ostaticilor încă în viață.


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---