Politic Social

Iulian Gherguț, răpit de teroriști în Burkina Faso în urmă cu opt ani, a fost eliberat. MAE anunță că românul a fost adus în România

schedule 09 aug. 2023, 17:05

Iulian Gherguț, răpit de teroriști în Burkina Faso în urmă cu opt ani, a fost eliberat. MAE anunță că românul a fost adus în România
Roman TV/Youtube

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că românul Iulian Gherguț a fost adus în țară după ce în urmă cu opt ani a fost răpit de teroriști în Burkina Faso.

Iulian Gherguț a fost eliberat după opt ani de captivitate

Anunțul a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe. Românul Iulian Gherguț a reușit să se întoarcă în România după 8 ani de la răpirea sa.

„În continuarea precizărilor de presă ale Ministerului Afacerilor Externe privind demersurile permanente efectuate de către Celula de criză interinstituțională, constituită din Ministerul Afacerilor Externe și instituțiile competente, în rezolvarea situației cetățeanului român Iulian Gherguț, răpit în Burkina Faso, Ministerul Afacerilor Externe informează că acesta a fost eliberat și se află, la acest moment, în siguranță, pe teritoriul României”, transmite MAE.

Ministerul Afacerilor Externe a menționat că românul a fost adus acasă în siguranță, iar aceasta se datorează muncii depuse de către toate instituțiile din cadrul Celulei de criză interinstituțională pentru a-l aduce pe Iulian acasă.

„Ministerul Afacerilor Externe folosește acest prilej pentru a adresa mulțumiri, în numele autorităților române, tuturor partenerilor externi, în mod special autorităților marocane, pentru sprijinul important acordat în vederea soluționării acestui caz extrem de complicat”, se mai arată în comunicatul MAE.

Iulian Gherguț a fost răpit în urmă cu opt ani

În urmă cu opt ani, Iulian Gherguț a fost răpit de o grupare islamistă, în Burkina Faso. După mai multe negocieri, românul a fost eliberat, fiind recuperat de autoritățile române și adus în țară. Acesta a ajuns să stea în captivitate la o grupare teroristă din Mali.

Iulian Gherguț a fost luat ostatic pe data de 4 aprilie 2015, după o ambuscadă asupra maşinii de teren pe care o folosea la patrulare. Acesta lucra ca agent de securitate la o mină de mangan din Tambao, fiind angajatul omului de afaceri Frank Timiş.

În anul 2019, românul Iulian Gherguţ era ostatic al grupării islamiste Al-Mourabitoun împreună cu alţi cetăţeni străini. Gherguț este originar din satul Traian, comuna Sâmbăoani, judeţul Neamţ.

Reacția președintelui Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia eliberării cetățeanului român.

"Salut eliberarea cetăţeanului român răpit în Burkina Faso! Felicitări tuturor instituţiilor române implicate pentru eforturile permanente şi mulţumiri partenerilor externi care ne-au sprijinit în acest demers dificil", a scris Iohannis, pe Twitter.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---