Social Educație

Greșeli majore din partea profesorilor. Peste 51.000 de lucrări de la Bacalaureat au fost corectate greșit

schedule 08 iul. 2023, 16:24

Greșeli majore din partea profesorilor. Peste 51.000 de lucrări de la Bacalaureat au fost corectate greșit
Tero Vesalainen/Shutterstock

În urma rezolvării contestațiilor s-au depistate peste 51.000 de lucrări de la Bacalaureat care au fost corectate greșit de către profesori. Peste 90% dintre elevii care au depus contestații, în mare parte s-au ales cu note mai mari față de cele inițiale.

Zeci de mii de lucrări de la Bacalaureat au fost corectate greșit

Profesorii care au corectat lucrările de Bacalaureat din acest an au dat-o în bară. S-a depistat că zeci de mii de lucrări ale elevilor au fost corectate greșit de către profesori. Acest lucru este vizibil după notele pe care le-au obținut elevii în urma contestațiilor pe care le-au făcut.

Cele mai mari diferențe au fost raportate la lucrările de la Limba şi Literatura Română. Aici au fost depuse și cel mai mare număr de contestaţii, peste 26.000. După ce au fost corectate din nou, 300 de elevi au primit note cu peste 1,5 puncte mai mari. De asemenea, rata iniţială de promovare de 72,8% a crescut până la 75% în urma corectării.

Președintele Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache, spune că la limba română poate fi vorba de subiectivismul profesorului care corectează, însă la matematică nu ar trebuie să existe astfel de diferențe.

"În fiecare an apar aceste discuții și în fiecare an discutăm la Ministerul Educației pentru a ne asigura că nu vor mai fi asemenea diferențe. Dacă la Română intervine o parte de subiectivism, deși baremul este conceput aproape de perfecțiune pentru a nu fi diferențe de punctaj, la Matematică nu înțeleg absolut deloc cum este posibil să fie o diferență așa de mare. 
Au mai fost situații anul trecut, atunci când au avut loc greșeli de transcriere de pe borderou în sistemul online. Cel care introduce datele nu verifică și greșește nota. Nu se poate să găsim chiar în fiecare an aceste situații pentru acești elevi care nu au nicio vină. Cei care greșesc trebuie să plătească.", a declarat Iulian Cristache, Președinte Federația Națională a Părinților.

De asemenea, acesta spune că în cazul Bacalaureatului notele nu contează atât de mult deoarece la facultățile de tot nu se iau în considerare aceste note. În ceea ce privește Evaluarea Națională, acolo contează fiecare sutime.

Cristache spune că sunt profesori care nu sunt capabili să facă parte din aceste comisii din mai multe motive, iar din cauza unor astfel de greșeli se pot ruina visele tinerilor.

„Dacă la Bacalaureat nu contează așa de mult media, întrucât la facultățile de top nu se intră pe baza acestor note, la Evaluarea Națională, și 0,1 poate să facă diferența, ceea ce înseamnă că ne jucăm cu soarta și cariera unor copii. 
Problemele sunt la nivelul de resursă umană. Fie sunt profesori care nu sunt capabili să facă parte din aceste comisii sau timpul alocat nu este corespunzător, și, prin urmare, oboseala își spune cuvântul, drept urmare aici trebuie lucrat. 
Pentru a fi evitate aceste diferențe mari de note, Ministerul Educației trebuie să pregătească pentru anul viitor o formulare cât mai obiectivă a subiectelor pentru a nu se mai lăsa loc de interpretări", a declarat Iulian Cristache, Președinte Federația Națională a Părinților.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---