Social Educație

Greva din Educație continuă! Părinții cer ca elevii să nu fie afectați de răscoala dascălilor

schedule 06 iun. 2023, 11:22

Greva din Educație continuă! Părinții cer ca elevii să nu fie afectați de răscoala dascălilor
panitanphoto/Shutterstock

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Iulian Cristache, a declarat că greva angajaților din învățământ este îndreptăţită, însă elevii care urmează să susțină examenele finale nu ar trebui să fie afectaţi.

Părinții susțin greva profesorilor din Educație, însă vor ca elevii să nu fie afectați

Profesorii sunt hotărâți să nu renunțe la greva generală care au pornit-o acum mai bine de două săptămâni. Aceștia sunt deciși să nu renunțe până când Guvernul nu va fi de acord și nu le va îndeplini toate cerințele.

De partea cealaltă, părinții elevilor care nu mai merg la ore îi susțin pe dascăli. Aceștia spun că greva generală a profesorilor este îndreptățită, deoarece așa nu se mai poate. Însă din cauza grevei generale, au de suferit mii de copii care urmează să susțină examenele de Bacalaureat și Evaluarea Națională. De asemenea, elevii au rămas cu mediile neîncheiate.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Iulian Cristache, a transmis că părinții sun alături de profesorii nemulțumiți care își cer drepturile, însă totodată își doresc să nu sufere copiii care sunt în prag de examene. În cazul în care examenele se vor amâna, atunci mii de copii vor pierde șansa de a pleca la o universitate din afară.

Se amână sau nu Bacalaureatul?

„Sigur că este îndreptăţită (n.r. greva profesorilor), sigur că aceşti profesori sunt nemulţumiţi, sigur că sunt umiliţi prin salarizare în special - un profesor debutant 2.400 de lei... Totul trebuie să aibă o limită şi limita înseamnă că trebuie să venim în sprijinul acestor copii astfel încât să dea examenele, în special cei care sunt deja pre-admişi la universităţile din spaţiul european şi nu numai şi să nu le punem stop unor viitoare cariere profesionale. (...) Sunt de acord cu greva profesorilor. Este sută la sută îndreptăţită. Toată lumea este solidară, toţi suntem convinşi că şcoala trebuie să îşi revină şi îşi revine doar în situaţia în care vom avea profesori buni în sistem", a declarat Cristache.

Acesta susține că profesorii buni ar activa în sistemul de educaţie dacă salariile ar fi pe măsură și i-ar motiva. Însă la ora actuală, profesorii se plâng de salarii mizere, salarii care nu le permit un trai decent.

„Dar este nevoie de un compromis pentru o perioadă scurtă de timp. Acesta a fost mesajul meu. Am ieşit alături de profesori primul. (...) Avem nevoie de profesori buni în sistem. Pentru aceasta trebuie să îi atragi pe viitorii absolvenţi. (...) Este clar că cel puţin astăzi şi mâine greva va continua", a mai susţinut reprezentantul Federaţiei Naţionale a Asociaţilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar.

Anterior, ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că în cazul în care greva generală nu va lua sfârșit, atunci perioada examenelor va fi amânată. La fel se va procedata și cu admiterile și cu încheierea mediilor.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---