Nou protest al profesorilor, joi sau vineri, în București. Nistor: „Depinde de Guvernul României”

schedule 07 iun. 2023, 11:33

Nou protest al profesorilor, joi sau vineri, în București. Nistor: „Depinde de Guvernul României”
Foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret, Marius Nistor, a anunţat un nou protest al reprezentanţilor din educaţie, joi sau vineri, în București, cu 20.000 de persoane. În ceea ce privește numărul celor din învățământ care au renunțat la grevă, oficialul a menționat că s-au retras 15.000 de oameni, iar majoritatea nu sunt membri de sindicat. Nistor a adăugat că procentul este nesemnificativ și nu influențează legalitatea acestei acțiuni de protest. 

Profesorii anunță un nou protest, joi sau vineri, în București

„În momentul de faţă, greva se poate încheia în momentul în care Guvernul vine cu o soluţie care să fie acceptată de către colegii noştri şi când colegii noştri vor decide acest lucru. Noi suntem deschişi la negocieri”, a anunţat liderul de sindicat.

Întrebat dacă se va ajunge la amânarea examenelor, Marius Nistor a spus: „Nu ştiu, în momentul de faţă nu am ajuns în faza în care putem vorbi de amânarea examenelor, dar cu cât se lungeşte acest conflict de muncă, există şi acest risc”.

Cât despre suspendarea grevei doar pe perioada examenelor, Nistor a arătat că Ministerul Educaţiei poate propune dar decizia este strict a cadrelor didactice.

„Totul depinde de Guvernul României. Aşteptăm reacţia Guvernului”, a afirmat el. „Noi am spus foarte clar ce vrem, vrem garanţi vizavi de grila de salarizare şi binenţeles salariul debutantului, care ar trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe ecoonomie. Deci, în momentul în care vor exista aceste garanţii, colegii noştri vor hotărî în cunoştinţă de cauză”, a mai spus el. 

În ceea ce privește protestul de joi, Marius Nistor a menţionat că s-a depus o solicitare pentru acţiuni de protest joi sau vineri, depinde cum vor primi aprobare de la Primăria Capitalei. 

Nistor a declarat că 20.000 de persoane vor ieşi în stradă. Despre procentul cadrelor didactice aflate în grevă, Marius Nistor a spus că Ministerul se raportează la total salariaţi. 

Sindicaliștii, miercuri la Ministerul Educației pentru o nouă rundă de negocieri

Greva profesorilor continuă. La fel și negocierile, căci sindicaliștii vor merge, din nou, miercuri, la Ministerul Educației pentru o nouă încercare de a negocia încheierea grevei. Dacă până vineri profesorii nu revin la catedre, examenul de Bacalaureat ar putea fi amânat, iar probele de competențe ar putea fi echivalate cu notele în timpul liceului. 

În ceea ce privește încheierea situației școlare anuale a elevilor, Ministerul Educației a transmis că mediile se pot încheia cu minimum două note la o materie, iar situația actuală poate fi validată și fără consiliul profesoral, care trebuia să se întrunească acum pentru validarea mediilor.

„Dacă ajungem la concluzia că nu există suficientă resursă umană pentru a organiza aceste examene vom anunţa care sunt măsurile pe care ministerul le ia în calcul. Avem deja nişte scenarii, dar nu aş dori să speculez. Dorinţa noastră, a tuturor, şi rugămintea noastră ar fi să putem să ţinem probele la datele anunţate pentru ca toţi elevii să poată să meargă mai departe pe parcursul pe care şi l-au ales”, a mai declarat Ligia Deca. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---