Social Locale

Fermierii români și bulgari amenință cu proteste zilnice. Agricultorii sunt indignați de importul masiv de cereale din Ucraina

schedule 31 mar. 2023, 12:18

Fermierii români și bulgari amenință cu proteste zilnice. Agricultorii sunt indignați de importul masiv de cereale din Ucraina
prochasson frederic / Shutterstock

Agricultorii din Bulgaria sunt tot mai înfuriați din cauza importului masiv de cereale din Ucraina. Aceștia intenționează să organizeze proteste zilnice, iar fermierii din România anunță să sunt gata să se alăture inițiativei fermierilor din țara vecină.

Răscoala agricultorilor. Fermierii români și bulgari protestează contra importului cerealelor din Ucraina

Joi, fermierii din Bulgaria au blocat punctele vamale din țară preț de câteva zeci de minute în semn de protest contra importurilor masive de cereale din Ucraina. Agricultorii bulgari se declară nemulțumiți de faptul că suspendarea tarifelor de import și a barierelor în comerțul cu Ucraina a fost un angajament comun al UE.

Din această cauză, agricultorii riscă să intre într-un faliment în masă și să nu își mai poată achita chiriile și datoriile semnificative, de aceea, fermierii sunt hotărâți să iasă la protest în fiecare zi. Vineri se va desfășura un nou miting, iar agricultorii bulgari au transmis că vor bloca punctele de trecere a frontierei dintre România și Bulgaria.

În urma acestor informații, Ministerul Afacerilor Externe le transmite cetățenilor români care intenționează să călătorească în Bulgaria că există probabilitatea ca vămile să fie blocate din cauza protestelor, în special în punctele de frontieră de la Negru Vodă, Ostrov, Giurgiu și Calafat.

Atenționările făcute de MAE pentru cetățenii români

Importul cerealelor din Ucraina nu le convine nici fermierilor din România. Aceștia se alătură inițiativei fermierilor bulgari și susțin că vor protesta și ei săptămâna viitoare, iar dacă va fi necesar, chiar și în fiecare zi.

Agricultorii din România și Bulgaria sunt nemulțumiți de liberalizarea comerțului cu produse din Ucraina, dar și de banii care le sunt acordați de Comisia Europeană, sume care sunt acordate pentru a le compensa pierderile. La nivel de Uniunea Europeană, fermierii din România primesc cei mai puțini bani, mai exact 10 milioane de euro. Agricultorii din Polonia primesc de trei ori mai mult.

Miercuri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că, începând de astăzi, până vineri, vor exista restricții de circulație la punctele de frontieră Kardam, Silistra, Ruse și Vidin, din cauza protestelor organizate de Asociația Națională a Producătorilor de Cereale.

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Bulgaria că, în perioada 29 - 31 martie 2023, Asociația Națională a Producătorilor de Cereale va organiza activități de protest în zona punctelor de control la trecerea frontierei (PCTF) Kardam (corespondent PCTF Negru Vodă), Silistra ferry (corespondent PCTF Ostrov), Ruse (corespondent PCTF Giurgiu) și Vidin (corespondent PCTF Calafat), inclusiv prin blocarea cu tehnică agricolă a accesului auto în PCTF menționate, dar și a circulației rutiere pe drumurile republicane (naționale sau europene) adiacente/aferente.”, se arată în comunicatul MAE.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6386 RON
0.01810
GBP
GBP: 5.8067 RON
-0.01890
HUF
HUF: 1.2671 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0843 RON
0.00950
Convertor valutar

Rezultat: ---