Economic Politic

Cereale ucrainene, sămânță de scandal. România vrea să împace și capra, și varza

schedule 18 apr. 2023, 08:48

Cereale ucrainene, sămânță de scandal. România vrea să împace și capra, și varza
Foto: Artem Grebenyuk

Scandal semânat de cerealele ucrainene. Tot mai multe țări din Uniunea Europeană nu sunt de acord cu importurile din Ucraina. Polonia și Ungaria le-au interzis, Bulgaria ia în calcul această variană, iar Slovacia le suspendă temporar. Comisia Europeană califică deciziile drept inacceptabile. În ceea ce privește România, ministrul Agriculturii, Petre Daea, încă se gândește la un plan prin care să împace și fermierii, și Comisia Europeană. 

România caută o soluție pentru cerealele ucrainene

Fermierii români au protestat, în urmă cu aproape două săptămâni, față de importurile de cereale din Ucraina. Ei vor măsuri concrete și rapide pentru a avea o șansă în fața cerealelor mai ieftine din Ucraina.

Premierul Nicolae Ciucă a promis atunci că Executivul va lua atitudine și că instituțiile abilitate trebuie să își facă datoria. La acel moment, prim-ministrul a afirmat că ia în calcul un control mai atent al fluxurilor care trec prin România.

Mai clar, țara noastră să fie, așa cum s-a hotărât inițial, doar un culoar de transport pentru mărfurile din Ucraina. Numai că o bună parte din cerealele de la vecini au rămas la noi.

„Problema mare pentru fermierii români a apărut în momentul în care aceste cereale - grâu, porumb - au început să fie cumpărate în piaţa din România şi preţul cerealelor pe care fermierii români le aveau în stocuri a scăzut foarte mult”, a declarat Vlad Macovei, Asociația „Forța fermierilor”. 


Daea: „Toată lumea vrea, dar să se și poată”

Mai multe țări din Uniunea Europeană au luat deja o decizie în ceea ce privește cerealele din Ucraina. Polonia și Ungaria au interzis importurile, Slovacia le-a suspendat temporar, după ce a găsit pesticide interzise în ele, iar Bulgaria se gândește, de asemenea, la interzicerea lor. 

Comisia Europeană consideră acțiunile comerciale unilaterale ale statelor UE drept „inacceptabile”. România încă ezită, chiar dacă au fost discuții despre reintroducerea taxelor pentru cerealele din Ucraina.

„Nu am astfel de elemente la acest moment. Sigur, poziţiile ţărilor europene la acest moment nu sunt neaparat armonizate”, Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt Guvern.
„Toată lumea vrea, dar să se şi poată. Suntem, totuşi, în Uniunea Europeană. Merg pe acest culoar al înţelegerii. Mă întâlnesc, evident, miercuri cu omologul din Ucraina”, Petre Daea, ministrul Agriculturii.
„Vom vedea şi cum va arăta abordarea Comisiei Europene în acest context şi, pornind de la această nevoie de a-i spijini pe ucraineni, dar şi de la nevoia de a proteja interesele fermierilor români”, Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt Guvern. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6386 RON
0.01810
GBP
GBP: 5.8067 RON
-0.01890
HUF
HUF: 1.2671 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0843 RON
0.00950
Convertor valutar

Rezultat: ---