Locale

Cum a justificat Rusia bombardarea porturilor ucrainene Reni și Ismail de pe Dunăre. Relatările unui jurnalist rus

schedule 25 iul. 2023, 11:25

Cum a justificat Rusia bombardarea porturilor ucrainene Reni și Ismail de pe Dunăre. Relatările unui jurnalist rus
Foto: Euronews România/Youtube

Războiul deschis de Rusia împotriva Ucrainei a ajuns la granița României. Porturile Reni şi Izmail, de pe malul ucrainean al Dunării, au fost atacate de drone în zorii zilei de luni. A fost distrus un depozit de cereale aflat la 200 de metri de frontieră și cel puțini șapte oameni au fost răniți. Ministerul Apărării insistă că nu există posibilitatea unor amenințări directe ale Federației Ruse asupra țării noastre. Dar cum justifică rușii atacul? 

Justificarea Rusiei după ce a bombardat porturile ucrainene Reni și Ismail de pe Dunăre

Porturile Reni şi Ismail au fost lovite, timp de patru ore, de drone Shahed, de fabricație iraniană, a anunţat Ucraina. Atacul s-a produs la câteva sute de metri de apele teritoriale ale României și la 15 kilometri de Galați, unde urmau să ajungă navele încărcate cu cereale ucrainene. 

Bombardamentul rusesc s-a petrecut sub ochii marinarilor de pe navele românești din port, care s-au grăbit să se pună la adăpost. Când situația s-a liniștit, aceștia au descris atacul și au trimis imagini de la fața locului către presă. 

Porturile Reni şi Ismail sunt printre puţinele alternative pe care le mai are Ucraina pentru a-şi exporta cerealele. Până săptămâna trecută, grânele lor erau transportate pe Marea Neagră, printr-un culoar agreat de ruși și ucraineni prin apele internaționale. 

Rusia s-a retras din acord, iar forțele lui Putin au atacat porturile Odesa, Nikolaev și Ciornomorsk și au distrus grânarele, lucru pe care încearcă să-l facă și în porturile de la Dunăre. Silozurile și macaralele au fost complet distruse. Portul, în schimb, pare încă operațional. 

Presa de stat din Rusia susţine că prin porturile de la Dunăre ar fi putut fi aduse şi arme livrate Ucrainei de ţările NATO, ceea ce ar justifica atacul.

„Pentru prima dată au fost bombardate porturile ucrainene de la Dunăre, vorbim de Ismail şi Reni. Autorităţile locale confirmă explozii puternice, inclusiv în depozite şi hangare în care s-ar putea afla armament occidental, deoarece dincolo de Dunăre este, deja, teritoriu NATO”, a relatat un jurnalist rus. 

Ucraina și aliații caută variante pentru exportul cerealelor

De frica unor noi atacuri, aproape 30 de nave staționează acum în apropierea postului Ismail. Între timp, Ucraina și aliații occidentali caută noi ruse pentru exportul cerealelor, fiindcă încetarea vânzării ar avea efecte negative în toată lumea. Lituania propune să fie folosite porturile sale la Marea Baltică, iar Bulgaria și Grecia discută despre transportul cerealelor pe calea ferată, de la frontiera României până într-un port de la Marea Mediterană. 

„După încetarea acordului privind Marea Neagră , cele mai vulnerabile ţări vor plăti cel mai scump, deoarece creşterea preţurilor la alimente este suportată de toată lumea”, a declarat Antonio Guterres, secretar general al Națiunilor Unite. 

Războiul pe fronturile din Ucraina continuă

Pe fronturile din Ucraina, războiul continuă și crește numărul victimelor civile. Un copil a murit, iar alți trei, precum și trei adulți, au fost răniți în Donbas de o bombă cu dispersie lansată de armata moscovită. 

În apropiere de Bahmut, a fost rănit, într-un atac cu drone al rușilor, un jurnalist american care făcea reportaje video pentru agenția France Presse. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---