Justificarea Rusiei după ce a bombardat porturile ucrainene Reni și Ismail de pe Dunăre
Porturile Reni şi Ismail au fost lovite, timp de patru ore, de drone Shahed, de fabricație iraniană, a anunţat Ucraina. Atacul s-a produs la câteva sute de metri de apele teritoriale ale României și la 15 kilometri de Galați, unde urmau să ajungă navele încărcate cu cereale ucrainene.
Bombardamentul rusesc s-a petrecut sub ochii marinarilor de pe navele românești din port, care s-au grăbit să se pună la adăpost. Când situația s-a liniștit, aceștia au descris atacul și au trimis imagini de la fața locului către presă.
Porturile Reni şi Ismail sunt printre puţinele alternative pe care le mai are Ucraina pentru a-şi exporta cerealele. Până săptămâna trecută, grânele lor erau transportate pe Marea Neagră, printr-un culoar agreat de ruși și ucraineni prin apele internaționale.
Citește și:
Presa rusă: Putin, vizită în Mariupol. A ajuns cu elicopterul și a condus o mașină prin oraș
Mandat de arestare pentru Vladimir Putin. Cele 123 de țări în care președintele rus poate fi reținut
Rusia s-a retras din acord, iar forțele lui Putin au atacat porturile Odesa, Nikolaev și Ciornomorsk și au distrus grânarele, lucru pe care încearcă să-l facă și în porturile de la Dunăre. Silozurile și macaralele au fost complet distruse. Portul, în schimb, pare încă operațional.
Presa de stat din Rusia susţine că prin porturile de la Dunăre ar fi putut fi aduse şi arme livrate Ucrainei de ţările NATO, ceea ce ar justifica atacul.
„Pentru prima dată au fost bombardate porturile ucrainene de la Dunăre, vorbim de Ismail şi Reni. Autorităţile locale confirmă explozii puternice, inclusiv în depozite şi hangare în care s-ar putea afla armament occidental, deoarece dincolo de Dunăre este, deja, teritoriu NATO”, a relatat un jurnalist rus.
Ucraina și aliații caută variante pentru exportul cerealelor
De frica unor noi atacuri, aproape 30 de nave staționează acum în apropierea postului Ismail. Între timp, Ucraina și aliații occidentali caută noi ruse pentru exportul cerealelor, fiindcă încetarea vânzării ar avea efecte negative în toată lumea. Lituania propune să fie folosite porturile sale la Marea Baltică, iar Bulgaria și Grecia discută despre transportul cerealelor pe calea ferată, de la frontiera României până într-un port de la Marea Mediterană.
Citește și:
Cum s-a răzgândit Guvernul în doar 24 de ore privind limitarea cashului
ASF joacă după cum cântă asiguratorii. Tarifele RCA, plafonate la nivelul din februarie 2023
„După încetarea acordului privind Marea Neagră , cele mai vulnerabile ţări vor plăti cel mai scump, deoarece creşterea preţurilor la alimente este suportată de toată lumea”, a declarat Antonio Guterres, secretar general al Națiunilor Unite.
Războiul pe fronturile din Ucraina continuă
Pe fronturile din Ucraina, războiul continuă și crește numărul victimelor civile. Un copil a murit, iar alți trei, precum și trei adulți, au fost răniți în Donbas de o bombă cu dispersie lansată de armata moscovită.
În apropiere de Bahmut, a fost rănit, într-un atac cu drone al rușilor, un jurnalist american care făcea reportaje video pentru agenția France Presse.