Reacția MApN după atacul desfășurat de Rusia la graniță cu România
Ministerul Apărării Naţionale transmite că, din evaluările structurilor cu responsabilităţi ale MApN, nu rezultă, la acest moment, posibilitatea unor ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României.
Mesajul MApN a venit luni, în contextele recentelor atacuri executate de forțele armate ale Rusiei împotriva unor ținte civile și a unor elemente de infrastructură critică din Ucraina situate în apropierea granițelor României.
Cât despre securitatea din apropierea granițelor României, „din evaluările structurilor cu responsabilităţi ale Ministerului Apărării Naţionale, nu rezultă, la acest moment, posibilitatea unor ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României”, precizează sursa citată, conform Agerpres.
Citește și:
Cum a justificat Rusia atacul de la granița cu România. Relatările unui jurnalist rus
O dronă a căzut pe teritoriul României. MApN: „S-a format un crater de 1,5 metri”
România activează al doilea Patriot, discuții CSAT despre Ucraina
MApN arată că Armata României continuă „implementarea măsurilor de vigilenţă întărită în spaţiul naţional terestru, maritim şi aerian, şi a celor de consolidare a posturii de apărare şi descurajare pe flancul estic, stabilite conform planurilor naţionale şi aliate”.
Ministerul Apărării, împreună cu structurile similare din țările aliate și cu cele din NATO, va continua „consolidarea apărării comune pe întregul flanc estic şi descurajarea oricăror agresiuni împotriva teritoriului aliat. De asemenea, Armata României rămâne fermă în aplicarea tuturor măsurilor necesare pentru asigurarea siguranţei şi libertăţii de navigaţie în zona de responsabilitate din Marea Neagră”.
Ce s-a întâmplat după atacurile desfășurate de Rusia la granița României
Cotațiile la grâu și porumb au crescut luni la Bursa de cereale din Chicago, după cele mai recente atacuri rusești asupra porturilor ucrainene, primele atacuri asupra unor depozite de cereale de la Dunăre.
Citește și:
Armata a găsit noi bucăţi de drone, în Tulcea, după atacul rușilor de azi-noapte
Spațiul aerian al României va fi închis între Sulina și Galați
Prima reacție a lui Gigi Becali după ce a scăpat de acuzația de fraudă la vot
Traderii erau deja îngrijoraţi că luptele ar putea pune în pericol livrările de cereale prin Marea Neagră, în condiţiile în care au dispărut speranţele pentru o reluare rapidă a coridorului maritim pentru exporturile ucrainene de cereale, care s-au încheiat săptămâna trecută.
Noutatea o constituie distrugerea de către Rusia a unor depozite de cereale ucrainene amplasate în apropiere de porturile de la Dunăre, la granița României, în urma unui atac cu drone care a avut loc luni, atac care a crescut ameninţările la adresa exporturilor de cereale ucrainene către Uniunea Europeană via căi terestre şi fluviale.
„A fost pentru prima dată de la debutul războiului când Moscova a atacat terminalele de la Dunăre”, a declarat analistul Andrey Sizov.
„În opinia noastră, acesta este un eveniment mai important decât atacurile asupra portului Odesa, care erau de aşteptat. În prezent, Dunărea este cea mai importantă rută de export pentru cerealele ucrainene”, a adăugat Sizov.
În jurul orei 9:51 GMT, cel mai tranzacţionat contract pe grâu de la Chicago Board of Trade era în creştere cu 5,7%, până la 7,37 dolari per bushel, în timp ce la bursa europeană Euronext cotaţiile la grâu au crescut cu 5,8%. În paralel, cotaţiile la porumb au crescut cu 4,6% până la 5,61 dolari per bushel iar la soia boabe au crescut cu 1,3% până la 14,20 dolari per bushel.
Citește și:
Anchetă după prăbușirea unei drone lângă Brăila
Operațiune după prăbușirea unei drone în Brăila
Un glonţ a lovit o casă din Chilia Veche, după drona din Ceatalchioi
„Evoluţiile geopolitice susţin preţurile astăzi, cu atacurile ruseşti asupra porturilor ucrainene şi semnalele că războiul din Ucraina se intensifică. Săptămâna trecută piaţa a fost iniţial destul de calmă după încheierea acordului privind coridorul maritim, atenţia fiind îndreptată spre livrările mari din Rusia şi exporturile ucrainene via UE.
Însă atacurile repetate asupra porturilor ucrainene sunt ceva ce piaţa nu apreciază. Există îngrijorarea că războiul din Ucraina ar putea să intre într-o nouă fază, cu posibilitatea mai multor atacuri asupra porturilor şi shipping-ului din ambele părţi”, spune Matt Ammermann, manager de risc la StoneX.