Reacțiile președintelui Iohannis și premierului Ciolacu după ce rușii au bombardat Ucraina la granița cu România
Mai mult drone rusești au bombardat portul ucrainean Reni, situat pe Dunăre. Este vorba despre portul aflat la 10 kilometri de Galați și implicit cel mai apropiat bombardament de granița României de la începutul războiului în Ucraina.
Exploziile puternice au fost surprinse de doi marinari români care încărcau cereale în port. „Am ieşit în faţa altei nave, dacă eram în spatele ei eram morţi. Soldaţii ucraineni au început să tragă în drone, nu au nimerit niciuna”, a relatat un marinar român pentru Observator.
- În urma impactului, mai mulți angajați ai portului Reni au fost răniți, iar infrastructura portului a fost distrusă.
Iohannis: „Escaladarea prezintă riscuri grave pentru securitatea în zonă”
Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat „ferm” recentele atacuri ale Rusiei împotriva Ucrainei, pe Dunăre, în apropierea graniţei cu România. „Condamn ferm recentele atacuri ale Rusiei împotriva infrastructurii ucrainene civile de pe Dunăre, care este foarte aproape de România.
Citește și:
MApN, după ce Rusia a atacat la graniță cu România. O amenințare sau nu?
Dovada că o dronă rusească a lovit România
Reacția aliaților NATO după ce au fost informați despre bucățile de dronă prăbușite în România
Această escaladare, care a avut loc recent, prezintă un risc serios în ceea ce priveşte securitatea la Marea Neagră. De asemenea, afectează tranzitul cerealelor din Ucraina în viitorul apropiat şi implicit securitatea alimentară la nivel global”, a transmis şeful statului, luni, pe Twitter.
Ciolacu: „Facem apel la Federația Rusă să înceteze atacurile aeriene asupra infrastructurii portuare”
Premierul Marcel Ciolacu a condamnat, de asemenea, atacurile aeriene ale forțelor moscovite asupra țintelor civile și asupra infrastructurii critice din Ucraina. În acest context, a lansat un apel la Federația Rusă să înceteze aceste acțiuni asupra infrastructurii portuare ucrainene.
„Aceste acţiuni continuă seria atacurilor aeriene ale forţelor armate ruse asupra obiectivelor civile din regiunea Odesa, intensificate după decizia unilaterală a Federaţiei Ruse de a-şi suspenda participarea la Iniţiativa privind Cerealele la Marea Neagră. Facem apel la Federaţia Rusă să înceteze atacurile aeriene asupra infrastructurii portuare ucrainene.
Ţintirea obiectivelor de infrastructură portuară reprezintă încă o dovadă a intenţiei Federaţiei Ruse de a submina exporturile de cereale ucrainene către pieţele globale, deteriorând grav securitatea alimentară mondială şi punând astfel în pericol numeroase persoane.
Deteriorarea securităţii alimentare la nivel global reprezintă una dintre multiplele consecinţele ale războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. România va continua să sprijine Ucraina în vederea identificării de soluţii practice pentru continuarea exporturilor de cereale suplimentare către pieţele globale", a afirmat premierul Ciolacu, potrivit unui comunicat.