Locale

Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federației Ruse la București, convocat la MAE după scandalul provocat de bucăţile de dronă căzute în Tulcea

schedule 10 sept. 2023, 10:25

Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federației Ruse la București, convocat la MAE după scandalul provocat de bucăţile de dronă căzute în Tulcea
Foto: mae.ro

Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federației Ruse la București a fost convocat de urgență sâmbătă, la Ministerul Afacerilor Externe (MAE), după ce noi fragmente dintr-o dronă rusească „similară celor folosite de armată rusă” au fost găsite în județul Tulcea. Secretarul de stat Iulian Fota „a transmis protestul față de violarea spațiului aerian al României”.

MAE precizează că însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost convocat de urgenţă sâmbătă, 9 septembrie, la Ministerul Afacerilor Externe, la nivel de secretar de stat.

„Din dispoziția ministrului afacerilor externe, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federației Ruse la București a fost convocat de urgență sâmbătă, 9 septembrie, la Ministerul Afacerilor Externe, la nivel de secretar de stat.
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a transmis protestul părții române față de violarea spațiului aerian al Romaniei urmare identificării pe teritoriul țării noastre, în proximitatea frontierei cu Ucraina, a unor fragmente de dronă, similare cu cele utilizate de forțele ruse în cadrul agresiunii împotriva Ucrainei”, a transmis MAE duminică. 

Conform sursei citate, oficialul român „a condamnat atacurile sistematice, nejustificate și brutale ale forțelor ruse împotriva populației și infrastructurii civile ucrainene, inclusiv a celei de pe Dunăre, din apropierea frontierei cu România, acestea generând riscuri de securitate pentru cetățenii români din zona de proximitate”.

„Secretarul de stat Iulian Fota a solicitat ferm părții ruse să înceteze acțiunile la adresa populației și a infrastructurii ucrainene, inclusiv a celor care ar amenința în orice fel siguranța și securitatea cetățenilor români din regiune”, se arată în finalul comunicatului.

Fragmente dintr-o dronă au fost găsite în Plauru, sâmbătă

În zona localității Plauru, județul Tulcea, au fost găsite, sâmbătă, fragmente dintr-o dronă „similară celor folosite de armata rusă”, a anunțat MApN. Zona a fost securizată de militar, iar elementele descoperite vor fi ridicate pentru analiză și expertizare tehnică. 

La scurt timp, președintele Klaus Iohannis a transmis că „a avut loc o încălcare absolut inacceptabilă a spațiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securității cetățenilor români din zonă”. Șeful statului a „condamnat cu fermitate acest incident provocat de atacurile rusești la porturile ucrainene de la Dunăre”. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---