Proiecte Speciale

25 decembrie 1989, ziua execuției soților Ceaușescu. Televiziunea Română a transmis atunci, pentru prima dată, slujba de Crăciun de la Patriarhia Română

schedule 25 dec. 2023, 08:02

25 decembrie 1989, ziua execuției soților Ceaușescu. Televiziunea Română a transmis atunci, pentru prima dată, slujba de Crăciun de la Patriarhia Română
Foto: Captura Avocatul Poporului/YT

Procesul și execuția soților Ceaușescu au avut loc în circumstanțele evenimentelor revoluționare din România, desfășurate între 16 și 25 decembrie 1989. Pe 25 decembrie, un tribunal contituit ad-hoc condamna cuplul prezidențial la moarte. Cu această sentință s-a pus capăt regimului dictatorial. 

25 decembrie 1989, ultima zi a soților Ceaușescu. Procesul și execuția

La 24 decembrie 1989, printr-un decret al CFSN semnat de Ion Iliescu, a fost constituit Tribunalul Militar Excepțional. Din cauza paranoiei revoluționarilor, decretul a fost scris de mână într-o toaletă al Ministerului Apărării Naționale.

Potrivit unui document BBC, Ion Iliescu nu ar fi dorit executarea Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu, dar generalul Victor Atanasie Stănculescu a declarat că altminteri armata nu va colabora cu Consiliul Frontului Salvării Naționale. În final, Ion Iliescu a acceptat executarea cuplului pentru a obține sprijinul armatei. 

Situația este prezentată puțin diferit în cartea „În sfârșit, adevărul... Generalul Victor Atanasie Stănculescu în dialog cu Alex Mihai Stoenescu”, apărut în 2009 la editura RAO, în care generalul Stănculescu relatează că Vasile Ionel a fost însărcinat cu organizarea procesului Ceaușeștilor, în legătură cu care Silviu Brucan, Gelu Voican Voiculescu și Ion Iliescu i-au cerut să-i suprime pe Elena și Nicolae Ceaușescu.

Procesul a început pe 25 decembrie ora 13:20 și s-a terminat în jurul orei 14:40, în garnizoana din Târgoviște.

  • Capetele de acuzare erau:
  • Genocid - peste 60.000 victime;
  • Subminarea puterii de stat prin organizarea de acțiuni armate împotriva poporului și a puterii de stat. Infracțiunea de distrugere a bunurilor obștești, prin distrugerea și avarierea unor clădiri, explozii în orașe etc.
  • Subminarea economiei naționale.
  • Încercarea de a fugi din țară pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari depuse la bănci în străinătate.

Acuzațiile n-au fost dovedite, ci doar numite de acuzatori împreună cu menționarea descrierilor făcute de presă ale unor infracțiuni atribuite de jurnaliști soților Ceaușescu. Avocații impluși cuplului prezidențial i-au acuzat în loc să îi apere, iar Nicolae Ceaușescu a afirmat că nu recunoaște tribunalul. 

Nici până în ziua de azi nu a putut fi dovedită existența unor conturi secrete care ar fi conținut banii menționați de acuzatori. Din punct de vedere juridic, „procesul Ceaușescu” a avut loc prin încălcarea unor norme procesuale legale, anume: lipsa unui act de sesizare și neînregistrarea acestui act, necomunicarea către inculpați a actului de sesizare, neefectuarea urmăririi penale și a expertizei psihiatrice în timpul urmăririi penale, nefixarea termenului de judecată, imposibilitatea alegerii apărătorilor, nerespectarea termenului de declarare a recursului și nejudecarea acestuia. 

  • Legile românești nu permiteau aplicarea pedepsei cu moartea la mai puțin de zece zile de la rămânerea definitivă și irevocabilă a verdictului. 

Execuția soților Ceaușescu

Sentința de condamnare la moarte a fost pronunțată la ora 14:45. Deși verdictul admitea recurs, a fost executată cinci minute mai târziu, la ora 14:50, în curtea garnizoanei, lângă clădirea corpului de gardă. Înaintea execuției, Elena Ceaușescu a afirmat, referindu-se la soțul său: „Împreună am luptat, să murim împreună!”. Cei doi au fost legați forțat la mâini, acțiune față de care au protestat. În drum spre locul execuției, dictatorul a spus „Puteam fi împușcați fără mascarada asta!”, apoi a strigat „Moarte trădătorilor” și a intonat câteva versuri din „Internațională”, cel mai cunoscut cântec socialist. 

  • După executarea cuplului, pedeapsa cu moartea a fost abolită în România.

Trupurile celor doi au fost transportate cu elicopterul la Stadionul Ghencea, unde s-au rătăcit. Au fost găsite a doua zi și duse la morga Spitalului Militar Central. De acolo au fost transportate la Cimitirul Ghencea și înmormântate în secret. 

La puțin timp după execuție, ora 14:50, pe postul național de televiziune s-a citit comunicatul privind execuția cuplului prezidențial. Fragmente din filmarea cu procesul și finalul execuției au fost date în aceeași zi la TVR. 

Așadar, pe 25 decembrie 1989, românii trăiau primul Crăciun în libertate, pentru care peste 1200 de oameni au murit în câteva zile. În aceeași zi, Televiziunea Română a transmis, pentru prima dată, slujba de Crăciun de la Patriarhia Română. 

Conform liderilor loviturii de stat, soții Ceaușescu au fost omorâți pentru a-i opri pe teroriști, dar s-a demonstrat în mod concret că nu au existat teroriști. 

În anul 1990, colonelul Gică Popa, președintele completului de judecată care i-a condamnat pe Elena și Nicolae Ceaușescu la moarte, a fost avansat la gradul de general de justiție. Pe data de 1 martie 1990, un comunicat al guvernului a anunțat că Gică Popa s-a sinucis în biroul său. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---