Social

Când pică următoarea minivacanță din 2023. Bugetarii vor mai avea 4 zile libere legate

schedule 17 aug. 2023, 08:48

Când pică următoarea minivacanță din 2023. Bugetarii vor mai avea 4 zile libere legate
Foto: Shutterstock

În anul 2023 sunt 12 sărbători legale în timpul săptămânii, celelalte trei - în weekend. După minivacanța de Sfânta Marie, bugetarii se pregătesc din nou pentru o relaxare de încă 4 zile libere legate până la finalul anului. 

Zile libere 2023. Bugetarii vor mai avea o minivacanță

Bugetarii vor mai avea parte de încă o minivacanță până la finalul anului, de 1 Decembrie. Românii au liber de la stat încă de pe 30 noiembrie, atunci când este sărbătorit Sfântul Andrei. Practic, angajații de la stat vor lega ziua de 30 noiembrie cu cea de 1 Decembrie și astfel vor avea ultima minivacanță din acest an, de 4 zile libere legate.

Câte zile libere mai avem în 2023

Codul Muncii prevede în articolul 139 cele 15 zile libere în care nu se lucrează în România. 

  • 1 ianuarie – duminică – Anul Nou
  • 2 ianuarie – luni – A doua zi după Anul Nou
  • 24 ianuarie – marți – Ziua Unirii Principatelor României
  • 14 aprilie – vineri – Vinerea Mare
  • 16 aprilie – duminică – Paște ortodox 
  • 17 aprilie – luni – A doua zi de Paște ortodox 
  • 1 mai – luni – Ziua Muncii
  • 1 iunie – joi – Ziua Copilului
  • 4 iunie – duminică – Rusalii
  • 5 iunie – a doua zi de Rusalii
  • 15 august – marți – Adormirea Maicii Domnului 
  • 30 noiembrie – joi – Sfântul Andrei
  • 1 decembrie – vineri – Ziua Marii Uniri
  • 25 decembrie – luni – Crăciunul
  • 26 decembrie – marți – A doua zi de Crăciun.

Codul Muncii - zile libere legale 

Codul Muncii a fost modificat anul trecut printr-o lege care stabileşte că zilele libere acordate de Paşte şi de Rusalii se recuperează de către salariaţii care primesc libere şi cu ocazia sărbătorilor ortodoxe şi a celor catolice.

Art. 139, alineatul (2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

(21) Pentru salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima si a doua zi de Paști, prima si a doua zi de Rusalii se acorda in functie de data la care sunt celebrate de acel cult.

(3) Zilele libere stabilite potrivit alin. (1) pentru persoanele aparținând cultelor religioase legale, altele decat cele creștine, se acordă de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual.

(31) Salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Pastelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

Dacă faci parte dintr-un cult religios legal în România, altul decât cel creștin, ai parte de două zile libere legale pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale. Mai clar, ai dreptul la zile libere pe care le au și ortodocșii, dar și la alte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale specifice cultului tău.

În cazul în care angajatorul oferă zile libere numai pentru un singur cult religios, nu se pune problema recuperării liberelor dublate.

În schimb, dacă te numeri printre angajații care lucrează în spitale, în unitățile de alimentație publică sau activitatea ta nu poate fi întreruptă din cauza specificului locului de muncă/procesului de producție/specificului activității, atunci angajatorul este obligat să compenseze zilele lucrate de Rusalii cu zile libere în următoarele 30 de zile.

Totodată, dacă, din motive justificate, în compania în care lucrezi nu se acordă acele zile libere legale, prevăzute mai sus, în calendar, atunci beneficiezi, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază. 

De menționat este că, prin contractul colectiv de muncă pot fi stabilite și alte zile libere, în urma negocierilor între angajator și salariați/reprezentanții salariaților. 

Zile libere speciale

Articolul 52 din Codul Muncii arată că, în cazul unor evenimente familiale deosebite, salariații au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.

Evenimentele familiale speciale și numărul de zile libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Prin contractul colectiv de muncă, univ la nivel național, aplicabil tuturor societăților comerciale, salariații au dreptul la zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situații. 

  • căsătoria salariatului – 5 zile;
  • căsătoria unui copil al salariatului – 2 zile;
  • nașterea unui copil – 5 zile + 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultura (curs special de creștere a copilului);
  • decesul soțului/soției, copilului, părinților, socrilor – 3 zile;
  • decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi;
  • donatorii de sânge – 1 zi;
  • schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași companii, cu mutarea domiciliului în altă localitate – 5 zile;
  • 30 de zile concediu fără plată pentru pregatirea și susținerea lucrării de diplomă în învățamântul superior.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 24 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

39 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9766 RON
-0.00040
USD
USD: 4.7317 RON
-0.01470
GBP
GBP: 5.9743 RON
-0.00300
HUF
HUF: 1.2106 RON
0.00410
BGN
BGN: 2.5445 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.3535 RON
-0.02910
Convertor valutar

Rezultat: ---