Economic

Sistemul e-Factura dă erori. „Psihiatră învelită”, „picior cubic pe oră” sau „om-lună”, printre termenii de pe site

schedule 22 ian. 2024, 08:11

Sistemul e-Factura dă erori. „Psihiatră învelită”, „picior cubic pe oră” sau „om-lună”, printre termenii de pe site
Foto: Ministerul Finanțelor

Sistemul e-Factura dă erori pe bandă rulantă, drept pentru care arma guvernului pentru reducerea evaziunii fiscale a devenit o adevărată provocare pentru antreprenori. Oamenii se plâng că site-ul ANAF este nefuncțional de mai multe ori pe zi și erorile continuă să apară. Mai mult, modul în care au fost traduși unii termeni din engleză a devenit subiect de glumă pe internet. 

Ianuarie este prima lună în care e-Factura este obligatori pentru tranzacțiile între firme, iar site-ul ANAF dă erori tehnice continuu. 

„Dacă prindem o zi în care validatorul ANAF se schimbă sau o zi în care serverele nu funcționează vorbim de 500-600, într-o zi normală vorbim de 200-300. Nu sunt explicite și noi trebuie să le înțelegem verificăm și să corectăm facturile”, a spus Loredana Mitrescu, manager de produs, pentru Observator.

Unii afaceriști s-au trezit și cu facturi plătite de două ori, alții spun că se loghează cu datele proprii, însă ajung în contul altei firme și văd documentele încărcate. S-au creat și grupuri pe Facebook unde oamenii dezbat problemele din sistem și încearcă să se ajute. 

„Companiile nou înregistrate la ANAF care doar ce au primit CUI nu sunt recunoscute în e-Factura și când încercăm să facturăm avem eroare. Se vede aici care a fost disponibilitatea serverului ANAF în ultimele 72 de ore, cam jumătate din acest timp, pentru că timp de 35 de ore a fost indisponibil”, a spus Loredana Mitrescu, manager de produs, pentru sursa citată. 

În acest timp, oamenii fac și haz de necaz. Pe site apare și un câmp prin care se selectează unitățile de măsură. Cel mai probabil, acestea au fost traduse automat și au ieșit denumiri amuzante: de la picior per-secundă-pătrat, kilogram pe bar, hambar per electronvolt, om-lună sau lumânare internaţională. Şi nu e tot: „Psihiatră învelită. Mai avem picior cubic pe oră, lux ora, lux secundă, sunt foarte multe”.

Sistemul nu mai permite introducerea facturilor duplicat

Ministerului de Finanțe spune că pe măsură ce descoperă problemele, angajaţii le remediază. De pildă, sistemul nu mai permite acum introducerea facturilor duplicat. 

„Avem o veste proastă pentru cei care credeau că va pica sistemul și nu va merge, până în momentul de față au fost preluate în sistem 2 milioane de facturi”, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---