Externe

Crăciun în vreme de război. La Betleem, creştinii palestinieni au stat de veghe şi s-au rugat printre ruine pentru pace

schedule 25 dec. 2023, 11:26

Crăciun în vreme de război. La Betleem, creştinii palestinieni au stat de veghe şi s-au rugat printre ruine pentru pace
Foto: Christian Media Center - Română/YT

Credincioșii s-au adunat la Betleem, unde au participat la slujba de la miezul nopții. Creștinii pelastinieni au stat de veche, s-au rugat printre ruine pentru pace și și-au căutat alinare în sărbătoarea sfântă a Crăciunului. Viflaim, locul în care născut Iisus, arată acum total diferit față de anii trecuți. Orașul sacru a fost abandonat de pelerini în acest an, iar majoritatea sărbătorilor de Crăciun au fost anulate din cauza războiului Israel - Hamas. 

Crăciunul la Betleem, în vreme de război

Creștinii palestinieni au ținut, în Ajunul Crăciunului, o veghe sumbră de Crăciun, în Betleem, cu imnuri intonate în jurul lumânărilor și rugăciuni pentru pace în Gaza, în loc de sărbătorile festive de odinioară. În anii precedenți, Betleem era locul central pe care îl ocupă în povestea creștină a vieții lui Iisus, născut acolo într-un grajd și așezat într-o iesle de animale. 

Însă, în condițiile în care peste 20.000 de persoane au fost ucise în Fâșia Gaza, în timpul războiului, conform autorităților sanitare din enclava administrată de Hamas, populația majoritar palestiniană din Betleem, în Cisiordania ocupată, este și ea în doliu. 

În acest an, oamenii locului au decis să nu aibă un bad mare, din cauza măcelului care are loc la 50 de kilometri distanță. Iar în locul obișnuitei scene a nașterii, bisericile din Betleem au plasat anul acesta machetele printre dărâmături și sârmă ghimpată. 

„Bethleemul este un mesaj. Nu este un oraș, ci un mesaj de pace pentru întreaga lume. Din acest loc sacru transmitem un mesaj de pace... opriți războiul, opriți sângele, crimele și răzbunarea”, a declarat părintele Ibrahim Faltas, un călugăr prezent la priveghi.

Creștinii reprezintă aproape 2% din populația din Israel și din teritoriile palestiniene ocupate, conform Protecting Holy Land Christians, o campanie organizată de șefii bisericilor din Ierusalim, iar în Gaza o proporție mai mică.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9761 RON
-0.00040
USD
USD: 4.6285 RON
-0.00320
GBP
GBP: 5.7804 RON
0.01880
HUF
HUF: 1.278 RON
-0.00030
BGN
BGN: 2.5442 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.093 RON
-0.00250
Convertor valutar

Rezultat: ---