Auto

ASF joacă după cum cântă asiguratorii. Tarifele RCA, plafonate la nivelul din februarie 2023: prețuri mai mari chiar și cu 700 de lei

schedule 28 mar. 2023, 06:46

ASF joacă după cum cântă asiguratorii. Tarifele RCA, plafonate la nivelul din februarie 2023: prețuri mai mari chiar și cu 700 de lei
Foto: RamonR/Shutterstock.com

Vești proaste pentru șoferii din România. Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis, la insistențele asiguratorilor, care susțin că ar ieși în pierdere dacă ar vinde la prețurile din 2022, plafonarea tarifelor RCA la nivelul din februarie 2023. Conducătorii auto rămân cu prețurile mai mari chiar și cu 700 de lei. 

ASF face plafonarea RCA la nivelul din februarie 2023

Inițial, ASF a spus că vrea plafonarea RCA la nivelul din luna martie a anului 2022. Acum, vine cu altă propunere: tarifele RCA să fie plafonate la nivelul prețurilor practicate de asiguratori pe data de 28 februarie 2023. Autoritatea a argumentat că firmele de asigurare nu și-ar fi permis să vândă la nivelul din martie 2022. 

Proiectul va merge de la ASF către Ministerul de Finanțe și este foarte probabil să fie adoptat în ședința de Guvern de miercuri. 

„Perioada de un an este retroactivă. Nu ar putea funcţiona în practică aşa cum ne-am fi dorit. Am ales o dată anterioară tarifelor de referinţă publicate de curând. Primele medii practicate de societăţile de asigurări în luna februarie sunt mai mici decât tarifele de referinţă”, a declarat Valentin Ionescu, director ASF.

Cât vom plăti

Posibila noua măsură ne va face să plătim mai puțin, în medie, cu 12% decât acum. Tarifele, însă, sunt mult mai mari comparativ cu anul trecut. De pildă, un conducător auto cu vârsta sub 30 de ani, cu o mașină cu un motor cuprins între 1.8 și 2 litri, plătea în 2022, în medie, 1.853 de lei.

În prezent, are de achitat 2.505 lei. Un altul, cu vârsta între 41 și 50 de ani, plătea pentru un autovehicul de până în 1.6 litri 956 lei, iar în 2023 același șofer scoate din buzunar 1.265 lei.

„Mi se pare justificat ca pentru o prioadă limitată să existe o plafonare. Să nu fie panică, să nu fie nişte creşteri foarte mari. Câştigăm un respiro cu aceste 6 luni”, a spus Bogdan Chirițoiu, președinte Consiliul Concurenței. 

„Este ceva antieconomic. Data trecută, când s-au plafonat tarifele, ulterior expirării termenului, tarifele au crescut brusc şi foarte mult. Ceea ce e logic că se va întâmpla şi acum”, este de părere Sergiu Costache, expert asigurări, conform Observator.

Contre în Parlament după insolvența Euroins; nicio demisie

Luni, Consiliul Concurenței a venit în Parlament pentru a da explicații în cazul insolvenței Euroins, deși, inițial, Bogdan Chirițoiu a anunțat că va fi în America și că nu va putea participa la comisia din Senat. Până acum, în urma falimentului Euroins, nimeni nu și-a dat demisia. 

„Aţi intrat pe telefon la o emisiune şi aţi zis că sunteţi în Statele Unite”, Daniel Zamfir, senator PSD. 

„Că voi fi”, Bogdan Chirițoiu.

„Nu, ai zis că sunt. De ce minţiţi aşa? Sincer! Ba sunteţi la Praga, ba sunteţi în America, ba am pierdut avionul”, Daniel Zamfir, senator PSD. 

„Când cineva are un preţ mic, îi dă clientului un preţ mic, nu e un subiect în care Consiliul Concurenţei ar trebui să intervină.Cota de piaţă nu e ilegală”, Bogdan Chirițoiu, președinte Consiliul Concurenței.

„Daţi-vă, dom'le, demisia. Mă declar învins de nonargumentul dvs. N-am avut ce să fac. Dom'le, dacă nu puteţi, la revedere! Găsiţi-vă alt drum, rămâneţi în America. Tot n-am înţeles cum aţi venit! Aveţi două bombiţe mari sub scaun. Doar două. Le simţiţi. Nu?”, Daniel Zamfir, senator PSD. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 5 voturi
Nu: 13 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

18 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.973 RON
-0.00200
USD
USD: 4.6085 RON
-0.01930
GBP
GBP: 5.8167 RON
-0.02000
HUF
HUF: 1.2583 RON
0.00140
BGN
BGN: 2.5426 RON
-0.00100
CHF
CHF: 5.0914 RON
-0.02360
Convertor valutar

Rezultat: ---