Politic

Portul Constanța, sufocat de cerealele ucrainene. Fermierii români ies în pierdere

schedule 18 aug. 2023, 07:57

Portul Constanța, sufocat de cerealele ucrainene. Fermierii români ies în pierdere
Foto: Elena Larina/Shutterstock

Portul Constanța este sufocat de cerealele ucrainene. Jumătate din toată cantitatea de grâne care ajunge acolo este din țara vecină, adică 8 milioane de tone doar în primele șapte luni. Însă, în timp ce operatorii portuari au de câștigat, fermierii români ies în pierdere. 

Trafic record în portul Constanța. Fermierii români ies în pierdere din cauza cerealelor ucrainene

Portul Constanța este arhiplin, de la depozite la terminale. Cozi de zeci de tiruri se formează sistematic la intrarea în port, îndeosebi la porțile dedicate transportatorilor de cereale. Mașinile staționează pe banda de urgență a Autostrăzii A4, în zona Agigea, dar cozile continuă și în incinta portului. 

„Creșterea de trafic înregistrată de la începutul anului este de 10%, evoluția de până la acest moment confirmând faptul că Portul Constanța se îndreaptă spre un nou record de trafic în 2023”, Florin Vizan, directorul portului Constanța.

Constanța, cea mai mare rută alternativă de transport maritim

Constanța a devenit cea mai mare rută alternativă de transport maritim, un port-cheie pentru exportatorii de cereale după blocada rusă asupra porturilor ucrainene.

„Aceste atacuri ale Rusiei, asupra infrastructurii portuare a Ucrainei, au distrus sute de mii de tone de cereale destinate exportului. Acest lucru amplifică criza alimentară şi menţine ridicat preţul alimentelor”, Vedant Patel, oficial Departamentul de Stat al SUA.

De la începutul războiului în Ucraina, portul Constanța a gestionat deja o treime din exporturile de cereale ucrainene, iar volumele s-ar putea dubla. Din acest motiv, operatorii portuari caută să își mărească și ei capacitățile.

„Anul acesta suntem mai pregătiţi decat în anul trecut, iar cu investiţii şi măsurile organizatorice pe care le adoptăm vom fi în situaţia să fim mai bine pregătiţi, într-adevar decât am fost în anul precedent”, a transmis Viorel Panait, manager operator de cereale, la Observator.
„În ultimul an, compania noastră a investit circa 3 milioane de euro într-un nou punct de descarcare pentru barje, pentru că ne aşteptăm la un aflux mai mare de cereale pe barje. Noi putem descărca până la 40.000 de tone pe 24 de ore şi putem încărca în nave până la 60.000 de tone pe 24 de ore”, Dan Dulghin, director operator de cereale.

Importurile de cereale din Ucraina, interzise până în 15 septembrie

Până în 15 septembrie, importurile de cereale din Ucraina sunt interzise. Experții spun că măsura nu este respectată.

„De la 1 mai când a intrat restricţia în vigoare până la 30 iulie am avut o medie de import de mărfuri ucrainene de minim 12.000 de tone pe lună”, Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale. 

În 2022, România a importat de 20 de ori mai multe cereale și alimente din Ucraina comparativ cu 2021. Țara vecină a fost a patra sursă de importuri agroalimentare pentru România. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---