Social Locale

Fermierii români protestează în mai multe județe din țară și în Capitală. Ce îi nemulțumește pe agricultori

schedule 06 apr. 2023, 10:16

Fermierii români protestează în mai multe județe din țară și în Capitală. Ce îi nemulțumește pe agricultori
NestorMN / Shutterstock

Fermierii din România vor protesta, vineri, în București și în alte județe din țară. Aceștia sunt nemulțumiți de decizia Comisiei Europene privind problemele cu care se confruntă agricultorii în urma tensiunilor de pe piața agro-alimentară provocate de războiul din Ucraina.

Fermierii din România ies în stradă și protestează

Agricultorilor din România le-a ajuns cuțitul la os. Fermierii vor protesta, vineri, în Capitală și în mai multe județe din țară, deoarece nu sunt mulțumiți de decizia Comisiei Europene cu privire la problema din sectorul agro-alimentar. Reprezentanții mai multor asociații de fermieri îi îndeamnă pe români să li se alăture manifestărilor pentru a-și spune nemulțumirea.

"Reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, formate din Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România - PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România - LAPAR, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal - UNCSV, Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România - Forumul APPR transmit un nou apel la solidaritatea şi spiritul european al tuturor fermierilor români, pe care îi încurajează să se alăture protestului nostru, pentru demnitate şi respect, organizat în 7 aprilie, în diferite puncte ale ţării", se arată într-un comunicat comun al celor patru federaţii.

Asociațiile de fermieri susțin că protestul de vineri se bazează pe nevoia de stabilitate şi predictibilitate a fiecărui agricultor din țară, pe dorinţa acestora de a-și exercita activitatea la egal cu fermierii europeni şi nevoia de a fi susținuți și protejaţi de către europeni şi naţionali.

Federațiile spun că protestul este organizat de pe urma nemulțumirii fermierilor cu privire la soluțiile găsite de Comisia Europeană în problema cerealelor odată cu declanșarea războiului în Ucraina.

"Reamintim că această formă extremă de manifestare este consecinţa nemulţumirii şi dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din ţara noastră, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina a exportat, în plan comercial, efectele războiului în ţările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forţarea ritmului fluxurilor de marfă", se precizează în comunicatul citat.

În context, reprezentanţii fermierilor atrag atenţia că această măsură nu a ajutat şi nu îi va ajuta pe fermierii ucrainieni să îşi reia ciclul de producţie în condiţiile unei escaladări puternice a cheltuielilor cu inputurile, în schimb a perturbat extrem de puternic piaţa din România.

Judeţele în care se vor organiza proteste sunt Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Constanţa, Covasna, Galaţi, Iaşi, Mureş, Olt, Satu Mare, Timiş, Tulcea, Vrancea şi Bucureşti. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9761 RON
-0.00040
USD
USD: 4.6285 RON
-0.00320
GBP
GBP: 5.7804 RON
0.01880
HUF
HUF: 1.278 RON
-0.00030
BGN
BGN: 2.5442 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.093 RON
-0.00250
Convertor valutar

Rezultat: ---