Politic

Decizie istorică! Limba română, decretată limbă oficială pentru românii din Ucraina

schedule 19 oct. 2023, 10:41

Decizie istorică! Limba română, decretată limbă oficială pentru românii din Ucraina
Foto: Klaus Iohannis/Facebook

Decizie istorică la Kiev. Românii din Ucraina, aproape jumătate de milion la număr, vor putea învăța la școală în limba lor. Comunitatea de români este a treia ca mărime în Ucraina, după localnici și ruși. Hotărârea face parte dintr-un acord semnat ier la Kiev de către premierul Marcel Ciolacu și omologul lui ucrainean, Denys Shmyhal.

Românii din Ucraina vor face școală în limba română

Românii din Ucraina vor avea aceleași drepturi și facilități pe care le are minoritatea ucraineană în ţara noastră. După mai bine de 600 de zile de la începutul războiul în Ucraina, Marcel Ciolacu s-a întors la Kiev, de această dată în calitate de premier, nu de președinte al Camerei Deputaților. 

Oficialul a ajuns la un acord cu omologul ucrainean în ceea ce privește drepturile minorității române din Ucraina. Copiii români născuți în Ucraina vor putea învăța în limba română. 

„Libertatea religioasă este un drept fundamental, iar păstrarea identității religioase și a limbii de slujire sunt principii fundamentale pentru orice societate”, a spus Marcel Ciolacu, premierul României. 

Cel târziu anul viitor vor obține aceste drepturi. Ucraina vrea sa adere la UE, iar drepturile minorităților reprezinta una dintre cele 7 Reforme pe care aceasta tara trebuie sa le implementeze. Ucraina a recunoscut și limba română ca limba oficială pentru românii născuți pe teritoriul său. 

Criza cerealelor din Ucraina

Acordul cerealelor a fost o altă temă abordată de cei doi oficiali. Până la finalul anului în curs, va fi dublat tranzitul de cereale ucrainene prin România, de la 2 milioane de tone pe lună la 4 milioane de tone pe lună. Vor fi investiții în rutele de transport și în portul Constanța. 

În ședința comuna de guvern s-a decis deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei între România și Ucraina, dar și modernizarea celor existente cu 1,2 miliarde euro, bani europeni.

„Deja au fost deschise două noi puncte de trecere a frontierei în regiunea Cernăuți și în perspectivă planificăm să deschidem alte patru - în Bucovina și Transcarpatia”, a declarat Denys Shmyhal, premierul Ucrainei. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---