Politic Economic

Fermierii noștri au obținut ce și-au dorit: cerealele ucrainene, interzise în România

schedule 20 sept. 2023, 07:57

Fermierii noștri au obținut ce și-au dorit: cerealele ucrainene, interzise în România
Foto: ALEXANDRU COJOCARU/AGERPRES

Fermierii români au obținut ce și-au dorit: cerealele ucrainene nu vor ajunge pe piață încă 30 de zile. Ulterior, grâul sau orzul vor putea fi aduse doar pe bază de licență, numai către fermieri și procesatori. În Bulgaria, marți, sute de agricultori cu tractoare au blocat drumurile pentru a doua zi la rând. Iar Ucraina a dat în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia pentru că au impus noi embargouri pe cerealele ucrainene. 

Cerealele ucrainene, interzise în România

Reprezentanţii fermierilor au căzut de acord cu ministrul Agriculturii. De luna viitoare, firmele care vor cereale ucrainene trebuie să primească licență atât din România, cât și din Kiev. Produsele pot fi folosite însă doar ca hrană pentru animale sau ca materie primă pentru uleiuri, de exemplu. 

„Singurele societăţi care pot beneficia de aceste licenţe sunt fermieri şi procesatori români. Alţi intermediari sau traderi sau alte persoane nu vor fi autorizate pe acest lucru. Din grupul de licenţiere de la Ministerul Agriculturii va face parte un reprezentant al uneia dintre asociaţii”, a transmis Florin Barbu, ministrul Agriculturii. 

Licenţele nu vor fi acordate mai devreme de 30 de zile. În această perioadă, grânele de la vecini nu vor putea fi importate, aşa că fermierii au fost de acord să renunţe la proteste. 

În Bulgaria, în schimb, situația este departe de a fi calmă. Marți, pentru a doua zi la rând, agricultorii au blocat drumurile cu tractoarele. Una dintre intrările din Sofia a fost închisă. 

Miercuri, zeci de vehicule vor fi duse în semn de protest în fața clădirii Consiliului de Miniștri. Manifestațiile au fost după ce Bulgaria a ridicat complet restricțiile pe importul de grâne. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---