Social Sănătate

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” pichetează din nou spitalele din ţară. Angajații din Sănătate sunt în continuare nemulțumiți

schedule 06 iul. 2023, 09:42

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” pichetează din nou spitalele din ţară. Angajații din Sănătate sunt în continuare nemulțumiți
Romania TV/Youtube

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a anunţat că joi, 6 iulie 2023, angajații din Sănătate vor picheta din nou sediile unităților sanitare. Aceștia susțin că sunt nemulțumiți de indiferenţa Guvernului cu privire la revendicări angajaţilor din sănătate.

Angajații din Sănătate pichetează din nou spitalele

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” se declară în continuare nemulțumită de abordarea Guvernului față de revendicările angajaților din Sănătate. Aceștia au anunțat că joi, continuă pichetarea unităților sanitare.

”Nemulţumită de indiferenţa Guvernului faţă de adevăratele revendicări ale angajaţilor din Sănătate, Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” continuă programul acţiunilor cu un nou protest naţional ce se va desfăşura în curtea spitalelor, îndreptat împotriva refuzului guvernului de a negocia (în sensul propriu al cuvântului) şi rezolva revendicările ce privesc interesele tuturor categoriilor de angajaţi din sectorul public de sănătate”, transmit miercuri sindicaliştii.

Protestul organizat va avea loc joi, 6 iulie, în intervalul orar 12.00 – 12.30, fără a fi întrerupte activităţile unităţilor. Potrivit reprezerntanţilor federației, acţiunile desfășurate de aceștia sunt urmările faptului că nici Guvernul anterior, nici cel din prezent nu a luat în serios nemulțumirile angajaților din sistemul de sănătate.

”Ceea ce a fost stabilit prin ordonanţa de urgenţă adoptată săptămâna trecută este departe de a satisface aşteptările angajaţilor din sănătate şi departe de a însemna o creştere reală a puterii de cumpărare. Nemulţumirea angajaţilor din Sănătate este cu atât mai mare cu cât aceasta este o ordonanţă a amăgirilor, infimele drepturi salariale prevăzute în ea neputând fi de fapt acordate”, argumentează sindicaliştii.

Ce alte proteste vor organiza angajații din Sănătate

De asemene, pichetarea unităţilor sanitare nu este singura acțiune a Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară” din următoarea perioadă. Potrivit programului, vor va avea loc alte două proteste:

  • Demisia medicilor din contractele individuale de muncă aferente gărzilor suplimentare, 1.373 medici care efectuează gărzi comunicând până la acest moment unităţilor intenţia de a demisiona;
  • Protestul angajaţilor din Sănătate care asigură continuitatea serviciilor medicale/funcţionării unităţii, 6.386 salariaţi atenţionând public şi comunicând unităţilor asupra intenţiei/posibilităţii de a renunţa la lucrul în ture şi în zile libere/de sărbători legale.
”Dacă intenţia guvernului este într-adevăr de a rezolva problemele salarizării în sectorul public de sănătate atunci o poate face foarte simplu: modificând ordonanţa de urgenţă adoptată săptămâna trecută, în sensul aplicării în integralitate a actualei legi a salarizării pentru toţi angajaţii din sănătate şi acordând o creştere a salariului din noua lege pentru toţi angajaţii din Sănătate. Această soluţie determină rezolvarea actualelor disfuncţionalităţi salariale (acestea afectând sporurile pentru condiţii de muncă, tură şi zile nelucrătoare, tariful orar al gărzilor medicilor, indemnizaţia de hrană – toate blocate la nivelul anului 2018), respectiv majorări salariale efective raportat la ceea ce a fost legiferat în urmă cu o săptămână prin OUG nr. 63/2023 şi crearea posibilităţii de-a acorda aceste drepturi salariale”, consideră sindicaliştii.

Federația a atenționat Guvernul că protestul de astăzi va fi urmat de un miting ce va avea loc în data de 12 iulie în Piaţa Victoriei.

”Acestea fac parte din seria protestelor ce preced termenul stabilit pentru declanşarea grevei generale în sectorul public de sănătate (decizia în privinţa grevei urmând să fie luată în funcţie de numărul de angajaţi care vor semna până atunci pentru grevă şi de situaţia juridică a conflictului colectiv de muncă.) Demn de reţinut este faptul că în paralel ajung la scadenţă formele alternative de protest, sprijinite de tot mai mulţi angajaţi, respectiv demisia medicilor din gărzile suplimentare şi refuzul angajaţilor care participă la asigurarea continuităţii serviciilor medicale/funcţionării unităţii de a mai efectua ture”, explică federaţia.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---