Sport

Federația Maghiară de Fotbal vrea ca UEFA să afișeze steagul „Ungariei Mari”. FRF: UEFA nu a autorizat așa ceva

schedule 22 mar. 2023, 11:37

Federația Maghiară de Fotbal vrea ca UEFA să afișeze steagul „Ungariei Mari”. FRF: UEFA nu a autorizat așa ceva
Foto: Shutterstock.com

Federația Română de Fotbal (FRF) a menționat, miercuri, într-un comunicat de presă, că UEFA nu a autorizat cererea Federației Maghiare de Fotbal ca suporterii să afișeze steagul „Ungariei Mari” la meciurile internaționale, așa cum a anunțat forul de la Budapesta. Fostul ministru al Sportului, Ionuț Stroe, a comentat controversa pe Facebook, unde a afirmat că „politica nu are ce să caute în sport”. FRF, după ce Federația Maghiară de Fotbal a cerut UEFA să afișeze steagul „Ungariei Mari”: „UEFA nu a autorizat așa ceva”

„Federaţia Română de Fotbal consideră protejarea integrităţii fotbalului ca o valoare fundamentală a modelului european al sportului, ce trebuie respectată de fiecare parte implicată. FRF a solicitat forului de la Nyon punctul de vedere oficial cu privire la anunţul Federaţiei Maghiare de Fotbal.

Ca urmare a răspunsului primit de la UEFA, facem următoarele precizări: UEFA nu a autorizat şi nu va autoriza afişarea simbolurilor menţionate de Federaţia Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel European;

Considerăm că Federaţia Maghiară de Fotbal a greşit făcând anunţul respectiv întrucât afişarea acestor simboluri reprezintă o abatere de la prevederile Regulamentului Disciplinar UEFA (mesaje cu conţinut provocator şi/sau politic), iar FRF va sesiza cu siguranţă comisiile disciplinare, dacă va fi cazul”, se arată în comunicatul de presă al Federaţiei Române de Fotbal, publicat pe site-ul oficial.

De asemenea, FRF a amintit că „revizionismul nu este acceptat în fotbal şi are încredere în comisiile disciplinare UEFA că vor sancţiona afişarea acestui simbol cu potenţial de incitare la urâ şi violenţă la meciurile din competiţiile europene”. 

Marți, Federaţia Maghiară de Fotbal a transmis că a primit, în urma unui demers făcut la UEFA, acceptul ca suporterii săi să poată afişa steagul Ungariei Mari, cu regiuni ale ţărilor învecinate, precum Transilvania, ca pe un „simbol istoric”, fără conotaţii politice.

Stroe: „Politica nu are ce să caute în sport”/„Un asemenea eveniment ar fi un precedent periculos”

Purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal (PNL), Ionuț Stroe, fost ministru al Sportului, a comentat, într-o postare pe contul de Facebook, anunțul Asociației Maghiare de Fotbal (MLSZ) privind introducerea de bannere cu harta Ungariei istorice la meciurile echipei naționale. 

Oficialul a susținut că politica nu are ce să caute în sport, drept pentru care speră că știrea potrivit căreia UEFA ar fi fost de acord ca Ungaria să folosească la fotbal „un drapel cu însemne revizioniste” să fie inventată. El a adăugat că speră ca UEFA să nu accepte așa ceva.

„Am spus de foarte multe ori: politica nu are ce să caute în sport. Sper de aceea că ştirea pe care am văzut-o în seara asta, cum că UEFA ar fi fost de acord ca Ungaria să folosească la fotbal un drapel cu însemne revizioniste, să fie o ştire inventată. Sau cel mult o informaţie lansată artificial de nişte minţi înflăcărate.

Până vine un punct de vedere oficial de la forul european, mă rezum să subliniez că un asemenea eveniment ar fi un precedent periculos. Ar veni în contradicţie cu toate principiile care guvernează sportul. Nu ar face decât să sufle în pânze extremiştilor care pescuiesc oricum mereu în vremuri tulburi, ca cele de azi”, a scris Stroe, marţi seară, pe Facebook. 

El a evidențiat că se așteaptă ca UEFA să nu accepte așa ceva, „să nu dea oxigen unor teorii revizioniste, să nu permită intoxicarea fotbalului de către interese şi mize politice”. ”Până la clarificarea poziţiei UEFA, recomand tuturor să fie reţinuţi în a prelua sau comenta ceva ce ar putea fi o poveste ruptă de realitate. Este un context în care sunt aruncate multe „fitile” de acest fel, tocmai de către cei care vor tensiune, dezbinare şi o slăbire a societăţilor noastre”, a afirmat Ionuţ Stroe. 

Poziția MLSZ

MLSZ a aprobat introducerea de bannere care să afișeze o hartă a Ungariei istorice la meciurile echipei naționale. Conform unui comunicat dat publicității marți, pe site-ul său, Asociația maghiară a cerut o poziție clară din partea UEFA și a grupului său antidiscriminare (FARE) în legătură cu problema autorizării afișării simbolului istoric. 

„În ceea ce priveşte permiterea afişării simbolului istoric, MLSZ a solicitat o poziţie clară de la UEFA şi FARE. Acceptând argumentul MLSZ, cele două organizaţii au recunoscut că doar culorile hărţii istorice a Ungariei şi ale blazonului Árpád nu constituie un comportament rasist, dar acest lucru nu se aplică simbolurilor şi inscripţiilor suplimentare plasate pe drapele, precum şi scandărilor fanilor.

Ca urmare a negocierilor, federaţia va permite introducerea în stadion a bannerelor care simbolizează respectul pentru Ungaria istorică şi solidaritatea cu suporterii de peste graniţă”, se arată în comunicat. 

Asociația Maghiară de Fotbal a relatat că sunt necesare patru condiții: poate reprezenta doar harta Ungariei istorice, fără alt simbol sau inscripție, doar culorile roșu, alb și verde pot fi pe drapel, simbolul trebuie prezentat, în modul obișnuit, datorită conținutului și controlului de prevenire a incendiilor, iar simbolul din stadion nu trebuie să împiedice suporterii să urmărească meciul. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 20 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

32 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9768 RON
0.00030
USD
USD: 4.6386 RON
0.01490
GBP
GBP: 5.8873 RON
0.00100
HUF
HUF: 1.2562 RON
-0.00410
BGN
BGN: 2.5446 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.1926 RON
0.02310
Convertor valutar

Rezultat: ---