Educație

Sindicatele profesorilor propun 5 examene la Evaluarea Națională

schedule 08 mar. 2023, 15:23

Sindicatele profesorilor propun 5 examene la Evaluarea Națională
Chinnapong/Shutterstock

Sindicatele profesorilor au trimis amendamente Ministerului Educației în care propun ca variantă alternativă pentru admiterea la liceu introducerea a 5 examene la Evaluarea Națională pentru elevii claselor a VIII-a.

Cinci examene la Evaluarea Națională, măsură propusă de sindicatele profesorilor

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au venit cu propunerea ca la Evaluarea Națională, elevii claselor a VIII-a să susțină 5 probe. Potrivit proiectului legii învățământului preuniversitar, admiterea separată la liceu poate fi organizată pentru cel mult 60% din locuri.

Admiterea la liceu a declanșat o revoltă în rândul elevilor, părinților, dar și a profesorilor, aceștia separându-se în două tabere. Propunerea a venit din partea ministrului Educației, Ligia Deca, pentru legea Educației. În urma prezentării legii Educației, sindicatele profesorilor au propus o alternativă: cinci probe scrise la Evaluarea Naţională.

Sindicatele profesorilor au menționat că probele care ar trebui să fie susținute la Evaluarea Națională sunt următoarele:

  1. matematică+informatică (algoritmică)
  2. limba română
  3. ştiințe (fizică, chimie, biologie)
  4. umanistice (istorie, geografie) inclusiv limbi străine;
  5. maternă (dacă e cazul);

Când ar putea fi aplicată noua versiune de Evaluare Națională

Ba mai mult, fiecare liceu ar trebuie să își stabilească coeficienții pentru fiecare probă de examen cu un an înainte.

„Cu un an înainte, fiecare liceu stabileşte, pentru fiecare filieră, coeficienți pentru fiecare din cele 4/5 examene de mai sus şi le anunță public. Suma celor 4/5 coeficienți trebuie să fie 10, niciun coeficient nu poate fi 0.”

De asemenea, în viziunea lor, elevii trebuie să aibă cel mult 10 opțiuni, iar „calculatorul face, ținând cont de coeficienți, media ponderată pentru fiecare liceu/filieră ales/aleasă de elev.” Prin urmare, elevii vor fi împărțiți de calculator în funcție de opțiuni şi medie. În cazul liceelor vocaționale, sunt necesare reglementări suplimentare, în funcție de aptitudini.

Noua versiune de Evaluare Națională ar putea fi aplicată pentru elevii care merg în clasa a V-a în anul școlar 2023-2024.

Sindicaliştii sunt de părere că soluţia lor este „mai ușor de pus în practică decât concursul, care evită arbitrariul, verifică tot ceea ce știe elevul, nu doar matematică și română, și lasă și liceul să-și spună cuvântul.” Conform propunerii lor, următoarele probleme ar fi rezolvate:

  • elevii vor fi motivați să învețe la toate materiile;
  • nu vor mai exista materii importante, de rang 1 (matematică, română) şi restul;
  • liceele pot să fie parte a procesului de selecție, prin stabilirea coeficienților;
  • se ia în considerare tot ceea ce se predă.

Ligia Deca a anunțat că dacă legea Educației va fi adoptată, primii care vor susține examen de admitere la licee vor fi elevii care în anul școlar 2023-2024 trec în clasa a V-a.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9761 RON
0.00010
USD
USD: 4.6567 RON
0.01320
GBP
GBP: 5.7878 RON
-0.01800
HUF
HUF: 1.2649 RON
-0.00200
BGN
BGN: 2.5442 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.0938 RON
0.02600
Convertor valutar

Rezultat: ---