Cinci examene la Evaluarea Națională, măsură propusă de sindicatele profesorilor
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au venit cu propunerea ca la Evaluarea Națională, elevii claselor a VIII-a să susțină 5 probe. Potrivit proiectului legii învățământului preuniversitar, admiterea separată la liceu poate fi organizată pentru cel mult 60% din locuri.
Admiterea la liceu a declanșat o revoltă în rândul elevilor, părinților, dar și a profesorilor, aceștia separându-se în două tabere. Propunerea a venit din partea ministrului Educației, Ligia Deca, pentru legea Educației. În urma prezentării legii Educației, sindicatele profesorilor au propus o alternativă: cinci probe scrise la Evaluarea Naţională.
Citește și:
Greva generală în Educație. Examenul de Bacalaureat ar pute fi amân
Nou eșec în negocieri: greva profesorilor continuă
Guvernul vine cu o nouă soluție pentru profesorii aflați în grevă
Sindicatele profesorilor au menționat că probele care ar trebui să fie susținute la Evaluarea Națională sunt următoarele:
- matematică+informatică (algoritmică)
- limba română
- ştiințe (fizică, chimie, biologie)
- umanistice (istorie, geografie) inclusiv limbi străine;
- maternă (dacă e cazul);
Când ar putea fi aplicată noua versiune de Evaluare Națională
Ba mai mult, fiecare liceu ar trebuie să își stabilească coeficienții pentru fiecare probă de examen cu un an înainte.
„Cu un an înainte, fiecare liceu stabileşte, pentru fiecare filieră, coeficienți pentru fiecare din cele 4/5 examene de mai sus şi le anunță public. Suma celor 4/5 coeficienți trebuie să fie 10, niciun coeficient nu poate fi 0.”
De asemenea, în viziunea lor, elevii trebuie să aibă cel mult 10 opțiuni, iar „calculatorul face, ținând cont de coeficienți, media ponderată pentru fiecare liceu/filieră ales/aleasă de elev.” Prin urmare, elevii vor fi împărțiți de calculator în funcție de opțiuni şi medie. În cazul liceelor vocaționale, sunt necesare reglementări suplimentare, în funcție de aptitudini.
Citește și:
Profesorii și Guvernul față în față, duminică. Ce miniștri vor participa la negocieri
Ciucă le-ar fi cerut elevilor şi părinţilor să pună presiune asupra profesorilor
Noua versiune de Evaluare Națională ar putea fi aplicată pentru elevii care merg în clasa a V-a în anul școlar 2023-2024.
Sindicaliştii sunt de părere că soluţia lor este „mai ușor de pus în practică decât concursul, care evită arbitrariul, verifică tot ceea ce știe elevul, nu doar matematică și română, și lasă și liceul să-și spună cuvântul.” Conform propunerii lor, următoarele probleme ar fi rezolvate:
- elevii vor fi motivați să învețe la toate materiile;
- nu vor mai exista materii importante, de rang 1 (matematică, română) şi restul;
- liceele pot să fie parte a procesului de selecție, prin stabilirea coeficienților;
- se ia în considerare tot ceea ce se predă.
Ligia Deca a anunțat că dacă legea Educației va fi adoptată, primii care vor susține examen de admitere la licee vor fi elevii care în anul școlar 2023-2024 trec în clasa a V-a.