Politic

Greva profesorilor blochează rotativa. PSD a suspendat negocierile: cât vrea să amâne schimbarea de premier

schedule 23 mai 2023, 09:33

Greva profesorilor blochează rotativa. PSD a suspendat negocierile: cât vrea să amâne schimbarea de premier
Foto: Guvernul României/Facebook

Greva generală a profesorilor blochează și schimbarea de premier. Partidul Social Democrat (PSD) s-a speriat și a suspendat negocierile pentru rotativa guvernamentală. Acestea vor fi reluate după proteste, indiferent cât vor dura acestea. De cealaltă parte, liberalii forțează predarea ștafetei de la Palatul Victoria. Nicolae Ciucă își va depune mandatul vineri, așa cum era în calendarul inițial. 

Greva profesorilor blochează rotativa guvernamentală

Negocierile pentru rotativa guvernamentală sunt în aer, căci, odată cu greva din Educație, PSD dă semne că vrea să tragă de timp. Liberalii, însă, refuză amânarea rocadei. 

„Ne dorim cu totii o tranzitie rapida, iar premierul a anuntat ca pe data de 26 isi va depune mandatul. Ca atare, tranzitia rapida trebuie facută pentru a nu bloca administratia”, a declarat Alina Gorghiu, preşedintele Senatului. 

Inițial, discuțiile pentru noul Guven s-au oprit într-un minister. Acum, piedicile sunt două, anume reforma pensiilor speciale și greva din școli. 

Marcel Ciolacu, viitorul premier, a transmis în weekend că amână orice negocieri până când problema salariilor din Educație nu va fi fost rezolvată. PSD dorește să amâne predarea ștafetei cu cel puțin o lună, spun surse politice. 

Mai mult, Marcel Ciolacu şi-ar dori să fie desemnat premier de Klaus Iohannis înainte de reluarea negocierilor pentru rotativă. 

„Partidul Social Democrat nu a glumit când a zis că suspendăm negocierile. Această rotativă nu ar trebui să se întâmple decât peste o săptămână sau două, în funcţie de cum evoluează discuţiile”, a declarat Gabriel Zetea, deputat PSD. 

Între timp, UDMR a anunțat că se va întoarce la masa negocierilor pentru noul guvern. PSD, care ar fi trebuit să predea PNL Ministerul Transporturilor nu vrea să îl cedeze. Drept urmare, liberalii vor acum Ministerul Dezvoltării deținut de UDMR. În schimb, maghiarii ar putea primi Fondurile Europene, Mediul și Cultura. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 18 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

25 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6687 RON
-0.00620
GBP
GBP: 5.8125 RON
0.00330
HUF
HUF: 1.261 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1404 RON
-0.01130
Convertor valutar

Rezultat: ---