Educație

Ședință de Guvern pentru aprobarea OUG privind majorarea salariilor din Educație. Sindicatele, chemate la o nouă rundă de negocieri la Palatul Victoria

schedule 01 iun. 2023, 11:01

Ședință de Guvern pentru aprobarea OUG privind majorarea salariilor din Educație. Sindicatele, chemate la o nouă rundă de negocieri la Palatul Victoria
Foto: Fsli România/Facebook

Guvernul se reuneşte, joi, într-o şedinţă pe care premierul Nicolae Ciucă a numit-o extraordinară, pentru a aproba OUG privind majorarea salariilor din Educație, acțiune care ar trebui să detensioneze situația din sistemul de învățământ. De asemenea, sindicatele au fost chemate din nou la negocieri la Palatul Victoria. Până acum, dascălii nu au acceptat Ordonanța de Urgență.

Ședință de Guvern pentru aprobarea OUG privind majorarea salariilor din Educație

UPDATE: Greva din Educație va continua și marți, au anunțat reprezentanții sindicatelor la finalul negocierilor avute joi cu reprezentanții Guvernului.

„Mandatul din partea colegilor noștri este foarte clar: grila de salarizare care a fost negociată cu Ministerul Educației să fie pusă în aplicare în integralitate începând din această lună. Nu există un alt mandat, nu avem ce discuta în afara mandatului respectiv, iar de marți încolo colegii noștri vor continua acțiunea de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație, la finalul negocierilor de joi.

Potrivit acestuia, soluția pentru încheierea conflictului este rezolvarea revendicărilor sindicaliștilor.„Ne-au chemat să ne anunțe că a trecut acest proiect de ordonanță de urgență și el ar trebui adus la cunoștința colegilor din unitățile de învățământ. Ei îl cunosc în momentul de față, nu există niciun element de noutate, știu despre ce e vorba”, a adăugat liderul sindical.

Consultările ar urma să aibă loc la ora 13,30, respectiv ora 19:00. Miercuri seară, Nicolae Ciucă a avut, la Palatul Victoria, o nouă rundă de consultări cu liderii sindicatelor din Educație. În cadrul acestei întâlniri au fost prezentate măsurile privind măririle de salarii din sistemul de învățământ pe care Guvernul le va aproba azi.

Conform unui comunicat al Guvernului, în același context, premierul și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au făcut un apel la responsabilitate către toți angajații din sistemul educațional pentru a înceta greva.

Liderii federaţiilor sindicale din Educaţie au anunţat, însă, că greva generală va continua. Ei au respins propunerea Executivului privind creșterea salariilor cu 1.000 de lei brut lunar pentru personalul didactic și cu 400 de lei pentru personalul nedidactic din învățământ. 

„În acest moment greva continuă, ca să fie foarte clar. Nu au acceptat (membrii de sindicat - n. r.) nici varianta cu 1.000 de lei. Au cerut să fie suma mai mare. Dublarea acelei sume, 2.000 de lei net. Era vorba de 1.000 de lei brut lunar, e vorba de 2.000 de lei", a transmis preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu. 

Dascălii au refuzat oferta și continuă greva

După 9 zile de grevă și două mitinguri uriașe, dascălii ar putea să se întoarcă la catedre din data de 6 iunie. Guvernul a pus pe masă creșteri salariale. Este vorba despre aproape 600 de lei net, începând de astăzi, pentru profesori, și 250 de lei pentru personalul auxiliar. 

Mai mult, veniturile dascălilor care intră în sistem vor crește, în trei ani, până la salariul mediu net pe economie, care în prezent este aproape 4.500 de lei. Oferta nu este pe placul profesorilor. 

Ce prevede documentul 

Începând cu data de 01 iunie 2023 se majorează salariile de bază:

a) personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1000 de lei brut pe fiecare funcţie;

b) personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie;

Potrivit proiectului, majorările menţionate anterior se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6386 RON
0.01810
GBP
GBP: 5.8067 RON
-0.01890
HUF
HUF: 1.2671 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0843 RON
0.00950
Convertor valutar

Rezultat: ---