Social Locale

Angajații CFR vor organiza luni un protest. Ce îi nemulțumește pe ceferiști

schedule 23 iun. 2023, 12:28

Angajații CFR vor organiza luni un protest. Ce îi nemulțumește pe ceferiști
Cristi Croitoru / Shutterstock

Angajații din domeniul feroviar au organizat un protest la sfârșitul lunii mai, iar pe data de 26 iunie anunță un nou miting ce va începe de la ora 10, lângă Ministerul Transporturilor. Aceștia spun că printre nemulțumirile lor se numără modul cum va fi aplicat de la 1 iulie Statutul personalului feroviar și de majorările salariale considerate insuficiente.

Angajații CFR vor organiza un protest, luni

Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, condusă de Rodrigo Maxim, a anunțat că va protesta lunea viitoare față de lipsa la jumătatea anului 2023 a bugetelor de venituri şi cheltuieli la CFR Călători şi CFR SA. Un alt lucru ce îi nemulțumește pe ceferiști este reţinerea a 10% din bugetele de compensaţie/subvenție şi de faptul că în acest an, CFR Călători funcţionează pe un buget mai mic față de cel din anul 2022.

FSTFR susține că alocarea de fonduri pentru achiziţia pieselor noi de schimb, pentru înlocuirea pieselor defecte sau lipsă de la locomotivele şi vagoanele CFR Călători este insuficientă. De asemenea, sindicaliștii critică și alocarea fondurilor insuficiente pentru angajările pe posturi vacante la funcţiile de execuţie şi efectuarea de multe ore suplimentare.

În special, ceferiştii sunt indignați de amânarea aplicării Legii nr. 195/2020 în ceea ce privește Statutul personalului feroviar pentru angajaţii CFR Călători.

„Chiar dacă s-ar pune în aplicare varianta discutată. dar nenegociată, de aplicare a Legii nr. 195/2020 privind Statutul personalului feroviar de la 01 iulie 2023 în această variantă are loc menţinerea salarizării mecanicilor de locomotivă, revizorilor de locomotivă, şefilor de tură tracţiune şi mecanicilor instructori la aceeaşi salarizare ca în prezent”, se arată în comunicat.

La protest se va alătura și Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane

Sindicaliștii CFR au decis ca luni, 26 iunie, să iasă la un miting ce va avea loc între orele 10.00-12.45 lângă parcul din faţa Ministerului Transporturilor şi intrarea în parcarea din fața ministerului. Și Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane, condusă de Grigore Mare, a declarat că este nemulțumit, după ce a avut loc o întâlnire cu secretarul de stat însărcinat cu coordonarea domeniului feroviar, Ionuț Cristian Săvoiu și directorii generali ai CNCF CFR SA și SNTFC CFR Călători SA.

Prin urmare, de la data de 1 iulie 2023, la nivelul celor două firme, vor fi aplicate dispozițiile art. 18 din Legea nr. 195/2020 cu privire la coeficienții minimi de ierarhizare, lucru care va conduce la „aplatizarea” grilelor de salarizare pentru mai multe categorii de angajați.

„Federația Naționala Feroviară Mișcare Comercial Vagoane nu împărtășește soluția avansată de conducerile celor două companii feroviare referitoare la egalizarea salariilor de bază ale angajaților, aspect care va genera multiplicarea nemulțumirilor deja existente, și solicită aplicarea coeficienților de ierarhizare cu menținerea ecartului între clasele de salarizare începând cu data de 01 iulie 2023”, a transmis Biroul Executiv al FNFMCV.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---