Educație Social

Premierul Nicolae Ciucă, mesaj pentru profesorii care continuă greva: „Am deblocat posturile în educație”

schedule 05 iun. 2023, 14:48

Premierul Nicolae Ciucă, mesaj pentru profesorii care continuă greva: „Am deblocat posturile în educație”
Dan Morar / Shutterstock

Premierul Nicolae Ciucă a venit cu un mesaj de ultimă oră pentru profesorii care au intrat în greva generală. Dascălii spun că nici marți nu vor merge la ore.

Ciucă, mesaj de ultima oră pentru profesori

Premierul Nicolae Ciucă a venit cu un mesaj de ultimă oră pentru dascălii care continuă greva generală.

"Majorările salariale deja decise de Guvern sunt consolidate în noua grilă de salarizare. Am deblocat posturile în educație, pentru a nu afecta calitatea actului de învățământ din cauza numărului insuficient de profesori", le-a transmis premierul, luni, dascălilor. 

În continuare, profesorii sunt hotărâți să continue greva generală și mâine. O mare parte dintre aceștia nu se vor întoarce la ore. Chiar dacă Guvernul a acordat majorările salariale solicitate de dascăli și așteaptă ca aceștia să revină la ore în regim normal, cel mai probabil că lucrătorii din învățământ nu vor face acest lucru. Aceștia spun că nu mai au încredere deloc în cuvântul și promisiunile Guvernului.

Pe lângă majorările salariale, profesorii solicită și un act normativ prin care să fie siguri că salariul unui cadru didactic debutant va ajunge la valoarea salariului mediu brut pe economie. Totodată, învățătorii nu sunt mulțumiți nici de eșalonarea acestui salariu. Aceștia susțin că ar urma să primească salariul mediu brut pe economie abia în anul 2026.

Anul școlar 2022-2023 ar putea fi prelungit

Nu se știe momentan dacă marți, 6 iunie, va avea loc o nouă rundă de negocieri, după minivacanța de cinci zile de 1 iunie și Rusalii. 

O nouă rundă de discuții și negocieri este absolut necesară, deoarece această situație de criză în învățământ se răsfrânge cel mai mult asupra viitorilor absolvenți ai claselor a VIII-a și a XII-a, care urmează să susțină examenele finale.

De asemenea, trebuie să înceapă reînscrierea la grădiniță, care a fost amânată o dată, trebuie să se încheie mediile și totodată, perioadele de admitere la licee. Se presupune că va avea loc o nouă amânare, pentru că profesorii categoric nu se vor întoarce marți la muncă.

Ligia Deca, a anunțat anterior, că se ia în calcul prelungirea anului școlar și decalarea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului, din cauza faptului că profesorii nu se prezintă la ore și elevii nu au avut parte de pregătire în ultimele 2 săptămâni.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---