Externe

Războiul mută Crăciunul. Ucraina îşi mută prin lege Crăciunul de la 7 ianuarie la 25 decembrie, pentru a se distanța de Rusia

schedule 31 iul. 2023, 07:49

Războiul mută Crăciunul. Ucraina îşi mută prin lege Crăciunul de la 7 ianuarie la 25 decembrie, pentru a se distanța de Rusia
Foto: Shutterstock

Războiul schimbă până și Crăciunul ucrainenilor. Kievul a mutat prin lege data. Calendarul pe rit vechi va fi înlocuit cu sărbătorile pe rit nou, astfel că Moș Crăciun va ajunge la copiii ucraineni mai devreme în această iarnă. Președintele Volodimir Zelenski a promulgat legea pentru a distanța tradițiile și țara de moștenirea rusă. 

Ucraina își mută prin lege Crăciunul de la 7 ianuarie la 25 decembrie

Familiile ucrainene care celebrau Crăciunul odată cu Biserica rusă se vor pregăti pentru Crăciun mai devreme în acest an, anume pe 25 decembrie în loc de 7 ianuarie. 

Îndepărtarea bisericii ruse de biserica ucraineană a fost principalul motiv pentru care șeful de stat Volodimir Zelenski a promulgat legea care schimbă data sărbătorilor de Crăciun. Preț de secole, Rusia, apoi Uniunea Sovietică, au controlat lăcașele de cult din Ucraina. Calendarul iulian, pe rit vechi, a fost valabil până în anul 1924 pentru toți credincioșii bisericii ortodoxe. 

„Biserica ortodoxă română si biserica ortodoxă a Alexandriei au îndreptat calendarul la 1924, de faţă fiind şi ceilalţi reprezentanţi ai Rusiei, Serbiei, Bugariei, discutând despre cele 13 zile care fac diferenţa între stilul nou şi stilul vechi”, a spus un preot pentru Observator.

Calendarul georgian va fi folosit de azi încolo în toate regiunile ucrainene, cel puțin oficial. Practic, însă, există și locuitori care refuză Crăciunul în această dată. 

„Nu este bine, nu e plăcut să îţi schimbi tradiţiile dintr-odată. Nu vrem să ne schimbăm tradiţiile datorită politicii sau conducătorilor ţării care o fi”, a declarat o ucraineancă pentru sursa citată. 
„Pentru mine e neobişnuit. Pentru toţi ucrainenii din toată ţara care e în război, asta e o schimbare foarte bună. Biserica rusească de biserica ucraineană să se desfacă”, este părerea unei alte ucrainence.

Așadar, părerile ucrainenilor sunt împărțite. Sunt și unii care vor sărbători Crăciunul de două ori, și pe stil nou, și pe cel vechi, de acum înainte.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---