Externe

Hamas a publicat o filmare cu una dintre prizonierele din Gaza, o tânără răpită pe 7 octombrie. Mesajul transmis de Maya

schedule 17 oct. 2023, 09:36

Hamas a publicat o filmare cu una dintre prizonierele din Gaza, o tânără răpită pe 7 octombrie. Mesajul transmis de Maya
Foto: Captura video

Război Israel - Hamas. Hamas a publicat, luni, pe contul său oficial de Telegram, o filmare cu „una dintre prizonierele din Gaza”, în care apare o tânără care vorbește ebraică. Tânăra, pe nume Maya, în vârstă de 21 de ani, a spus că a fost rănită la un braț sâmbătă trecută, în timpul atacurilor, când se întorcea de la o petrecere. 

Mesajul transmis de Maya, una dintre prizonierele din Gaza, tânără răpită pe 7 octombrie de Hamas

Înregistrată de cei care se presupune că au răpit-o, Maya afirmă că a fost operată la un spital din Fâșia Gaza, că este îngrijită bine, dar face un apel la autoritățile israeliene să o aducă înapoi la familie. Mesajul video vine în contextul în care se vorbește neoficial despre o posibilă negociere a unui schimb de prizonieri între Hamas și armata israeliană

Pe căile oficiale, însă, eforturile diplomatice pentru dezamorsarea situației din zonă se desfășoară la cel mai înalt nivel.  Tânăra a declarat că este reținută în Gaza, a cerut să fie eliberată și a susținut că este tratată bine. Într-o altă secvență apare în fața camerei și spune că este originară din centrul Israelului. 

Hamas a luat aproape 200 de ostatici

Oficialii israelieni au estimat, luni dimineață, la 199 numărul ostaticilor deținuți în Gaza, în timpul atacului din 7 octombrie. Aripa armată a mișcării islamiste palestiniene Hamas a declarat, luni seară, că numărul acestora este „între 200 și 250”. Este pentru prima oară când Hamas a publicat o înregistrare video cu ostatici după evenimentele din 7 octombrie.

Peste 1.400 de persoane au fost ucise în Israel, chiar și câteva sute de civili au fost masacrați în orașe din apropierea Fâșiei Gaza, arată datele furnizate de oficialii israelieni. După atac, Israelul a desfășurat atacuri necruțătoare asupra Fâșiei Gaza, în urma cărora aproape 2.759 de oameni au murit pe întreg teritoriul. 

Atacul Hamas, plănuit de mai bine de un an

Militanții Hamas au plănuit masacrul timp de mai bine de un an. Aveau asupra lor manuale cu instrucțiuni despre cum să îi tortureze și să îi răpească pe cei pe care îi găsesc. 80% dintre cadavre prezintă urme de tortură.

„Aceasta a fost găsită pe corpul unuia dintre teroriști, aceasta este o broșură, un ghid de instrucțiuni, cum să intri în zone civile, într-un kibbutz, într-un oraș, într-un moshav, cum să intri prin efracție”, Isaac Herzog, preşedintele Israelului.

SUA încearcă să tempereze dorința de răzbunare a Israelului, chiar dacă administrația Biden a spus, de mai multe ori, că Israelul este îndreptățit să se apere. Washingtonul se teme acum că războiul Israel - Hamas se va transforma într-un conflict regional de amploare.

„Cred că ar fi o greșeală mare. Uite, ce s-a întâmplat în Gaza, în opinia mea... Hamas și elementele extreme ale Hamas nu-i reprezintă pe palestinieni”, Joe Biden, președinte SUA.
„Hamas şi-a demonstrat viziunea în cel mai teribil mod, iar asta e viziunea morții, a distrugerii, a nihilismului și a terorismului. Este o viziune care nu face nimic pentru a avantaja aspirațiile palestinienilor”, Antony Blinken, secretar de stat al SUA. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---