Externe

Confruntări violente în Fâșia Gaza: peste 100 de palestinieni morți în timpul unei busculade la un convoi umanitar

schedule 01 mar. 2024, 13:26

Confruntări violente în Fâșia Gaza: peste 100 de palestinieni morți în timpul unei busculade la un convoi umanitar
Foto: Anas-Mohammed
Tragedie în Gaza: 112 morți și 760 răniți în busculadă la un convoi umanitar, cu acuzații reciproce între IDF și Hamas.

Într-un eveniment tragic desfășurat recent în Fâșia Gaza, cel puțin 112 palestinieni au fost raportați morți și 760 răniți în urma unei busculade produse în timp ce mulțimile disperate încercau să acceseze un convoi umanitar. Convoiul, care transporta ajutoare, a fost asaltat de mii de persoane pe drumul de coastă Al-Rashid, potrivit informațiilor difuzate de BBC.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au intervenit în incident, afirmând că au tras focuri de avertisment pentru a dispersa mulțimea, negând însă că ar fi vizat camioanele cu ajutoare. IDF susține că majoritatea deceselor au fost cauzate de busculadă, nu de focurile de armă. Pe de altă parte, Hamas contestă această versiune, acuzând forțele israeliene că au tras intenționat asupra civililor.

Înregistrări video ale incidentului au fost publicate, inclusiv de IDF și Al Jazeera, oferind perspective diferite asupra evenimentelor. Cu toate acestea, lipsa sunetului și secvențele neconsecutive din înregistrările IDF fac dificilă reconstituirea completă a faptelor. Imaginile arată sute de persoane în jurul camioanelor și victimele împrăștiate pe drum.

Situația umanitară din Fâșia Gaza este deja dramatică, cu aproximativ jumătate de milion de locuitori aflați în pericol iminent de foamete, iar un copil din șase sub doi ani suferă de malnutriție severă.

În contextul internațional, președintele american Joe Biden a exprimat nevoia de informații suplimentare, iar Consiliul de Securitate al ONU a avut o întâlnire în spatele ușilor închise pentru a discuta incidentul. O rezoluție de condamnare a Israelului a fost blocată de SUA, deși a avut susținerea majorității membrilor consiliului.


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---