Externe

Război Israel - Hamas. Lupte terestre și bombardamente masive în Fâșia Gaza

schedule 28 oct. 2023, 08:24

Război Israel - Hamas. Lupte terestre și bombardamente masive în Fâșia Gaza
Foto: Anas-Mohammed

Lupte terestre și bombardamente masive au făcut ravagii sâmbătă în Fâşia Gaza, care a fost ținta unui atac fără precedent, la trei săptămâni de la începutul războiului Israel - Hamas. 

ONU și-a arătat temerile cu privire la o „avalanșă de suferință umană” în teritoriul palestinian asediat, iar Adunarea Generală a organizației internaționale a adoptat vineri o rezoluție prin care a cerut „un armistițiu umanitar imediat”. 

Acest text fără caracter obligatoriu a fost salutat de mișcarea palestiniană Hamas și respins de Israel, care continuă să bombardeze Gaza și să facă raiduri terestre. 

„Ne confruntăm cu incursiuni terestre israeliene în Beit Hanoun (nord) şi al-Boureij (centru). Lupte grele sunt în desfăşurare”, a declarat vineri seara într-un comunicat aripa militară a Hamas, brigăzile Ezzedine al-Qassam.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a confirmat vineri seară pentru AFP că forţele israeliene operau „în interiorul Fâşiei Gaza, aşa cum au făcut-o”, efectuând o incursiune în noaptea precedentă. Vineri seară, cerul de deasupra Fâşiei Gaza era roşu şi portocaliu, în flăcări de explozii şi de culorile incendiilor declanşate de lovituri, potrivit imaginilor în direct ale AFP.

Loviturile pe care armata israeliană a anunțat vineri că le-a intensificat „într-o manieră foarte semnificativă”, au atins o amploare nemaiîntâlnită de la începutul războiului. 

Apeluri de a cruța civilii

O ofensivă terestră în Fâșie îngrijorează comunitatea internațională, iar apelurile pentru ca Israelul să cruțe civilii se înmulțesc. „Rezultatul ar fi o catastrofă umanitară de proporţii colosale pentru anii următori”, a declarat ministrul iordanian de Externe Ayman Safadi. Din data de 21 octombrie, 84 de camioane cu ajutoare umanitare au ajuns în Fâşia Gaza din Egipt, potrivit ONU, în condiţiile în care este nevoie de cel puţin o sută pe zi.

„Aceste câteva camioane nu sunt altceva decât nişte firimituri care nu vor face nicio diferenţă pentru populaţie”, a declarat Philippe Lazzarini, şeful UNRWA. Organizaţia a anunţat că şi-a „redus semnificativ operaţiunile” din cauza bombardamentelor şi a lipsei de combustibil. Douăsprezece din cele 35 de spitale din Fâşia Gaza au fost nevoite să se închidă.

Din 15 octombrie, armata israeliană a cerut populației din nordul țării, unde bombardamentele sunt cele mai intense, să se evacueze spre sud, dar atacurile continuă să lovească și partea sudică a Fâșiei Gaza. Comunitatea internațională se teme de o conflagrație regională, în vreme ce Iranul, puternic susținător al Hamas, a lansat mai multe avertismente către Statele Unite ale Americii. 

Tensiuni sunt și în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din anul 1967, unde peste 100 de palestinieni au fost omorâți în violențe din data de 7 octombrie, cât și la frontiera de nord a Israelului cu Libanul, unde au loc schimburi de focuri zilnice între armata israeliană și Hezbollah, susținută de Iran și aliată a Hamas. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---