Externe

Israel pregăteşte un atac fără precedent în Gaza, cu sprijin american. Au fost mobilizaţi peste 300.000 de soldaţi

schedule 12 oct. 2023, 07:30

Israel pregăteşte un atac fără precedent în Gaza, cu sprijin american. Au fost mobilizaţi peste 300.000 de soldaţi
Foto: Shutterstock

Pe frontul din Israel se întâmplă atrocități greu de descris. În satele de la graniță, teroriștii au măcelărit sute de oameni, printre care și copii. În replică, avioanele Israelului au pus la pământ cartiere întregi în Gaza. În prezent, în zonele în care se duc cele mai intense lupte se pregătește marea invazie terestră, cu sprijin american. 

UPDATE 11.00: Israelul se pregăteşte pentru ofensiva terestră după şase zile de teroare în ţară. Premierul a format un guvern de urgenţă pe timpul războiului cu un lider al opoziţiei şi promite să distrugă organizaţia Hamas. Armata a lansat noi raiduri aeriene în Gaza, joi dimineață, și spune că a ucis încă un important lider Hamas.

De la distanță, exploziile și sirenele care provoacă panică sunt singurele semne de război. Militarii israelieni care au ajuns în kibutzurile din sud au descoperit o imagine greu de privit după atacurile de sâmbătă. În Kfar Aza sunt cadavre peste tot. Din 750 de oameni, gruparea Hamas a ucis 200. 

„Trebuie să-și fi pierdut umanitatea și ceea ce a mai rămas este ceva inuman. Să vezi cărucioare pentru copii cu găuri de gloanțe și sânge pe ele. Cine se apropie de un copil şi îl ucide?”, a spus Doron Spielman, maior armata israeliană.

Kibbutz-ul Kfar Aza a fost scena unui caranagiu, la fel ca festivalul SuperNova din deşert. „Acesta a fost un act de răutate absolută. Peste 1.000 de civili au fost măcelăriți, nu doar uciși, măcelăriți în Israel. Printre aceștia, cel puțin 14 cetățeni americani au fost uciși.

Să nu existe îndoială: Israelul are sprijinul Statelor Unite. O să ne asigurăm că statul evreiesc şi democratic al Israelului se poate apăra astăzi, mâine, așa cum am făcut-o întotdeauna. Aceste atrocități sunt revoltătoare. Suntem alături de Israel, să nu ne îndoim. Vă mulțumesc”, a declarat Joe Biden.

„Nu am văzut niciodată asemenea acte de brutalitate în istoria statului, sunt chiar mai răi decât ISIS”, Benjamin Netanyahu, premierul Israelului.

Dar nu sunt doar israelieni morţi, ci şi luptători Hamas care au dat peste o rezistenţă cum nu se aşteptau. În ultimele cinci zile, Israelul susţine că a respins atacuri care au venit atât dinspre Fâşia Gaza, dar şi din nord, din Liban, iar pe cele din urmă le pun pe seama grupării Hezbollah. 

Liderii hezbollah nu recunosc însă aceste atacuri. Presa din Israel vorbeşte şi de agresiuni din partea Siriei, unde opererează o altă facţiune radicală palestiniană, tot în nordul Israelului.

Armata israeliană pregăteste o uriaşă ofensivă terestră împotriva Hamas. Lângă linia de demarcaţie cu Fâşia Gaza au fost mobilizaţi peste 300.000 de soldaţi. Ei vor fi susţinuţi de tancuri, dar şi sisteme de artilerie. În acelaşi timp, avioanele de luptă aşteaptă ordin pentru a bombarda locurile unde s-ar afla teroriştii Hamas.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---